Ica positiva till Apple Pay

Ica inför kontaktlösa kortbetalningar

Ica har bytt ut sina terminaler mot NFC-terminaler. Bild: Mikael Kristiansen

Kortterminaler med NFC-teknik har installerats i många Ica-butiker och nu börjar kedjan aktivera dem.

Publicerad Uppdaterad

Snart slipper du sätta i ditt kort i kortläsaren i din närmaste Ica-butik och kan genom att hålla ditt kort intill kortläsaren betala för dina köp. 

Sedan förra året har många kortterminaler ersatts med sådana som kan läsa kontaktlösa kort med hjälp av Near Field Communication-teknik, NFC, och nu är det dags för att ta funktionen i drift. Ica är först ut i Sverige med att erbjuda denna möjlighet.

Lanseringen sker i samarbete med Mastercard och innebär att kunder med ett Ica-kort får ett nytt bankkort som stödjer NFC. Under 2015 ska det vara möjligt att betala kontaktlöst i alla svenska Ica-butiker. 
– Vi planlägger just nu för utrullningen och kommer återkomma med mer precisa tidplaner. Vi har förhoppning om att kunna påbörja utrullningen till våren, säger en talesperson på ICA till Mobilbusiness.

Cirka 500 000 äger ett ICA-bankkort idag. Det är först dessa som får betala kontaktlöst men tanken är att kunder med andra bankkort även ska kunna göra det framöver, bekräftar Ica.
– ICA kommer även ta emot kontaktlösa kortbetalningar på andra bankkort, det är också med i planen.

Apple Pay nästa?
Det förta steget mot kontaktlösa betalningar är därmed taget. Till frågan om hur dagligvarukedjan ställer sig till att även ta emot betalningar via Apples NFC-betalningslösning Apple Pay, svarar Ica det följande:
– Positivt, vi följer utvecklingen av Apple Pay i bland annat USA men vi vet inte idag när denna kan tänkas komma till Europa. Vi tror att våra kunder kommer att efterfråga enkla och säkra betalningar och vi eftersträvar att göra det enklare hela tiden.

För några veckor sedan lanserade Ica mobila betalningar via en annan teknik, QR-kod, i den egna appen. Det är lite tidigt för att utvärdera hur det har gått, men en möjlig utveckling framöver kan vara att lägga till NFC även där.
– Det är fortfarande tidigt i utvecklingen av vår mobila betalning och efter att vi utvärderat den första delen kommer tjänsten rullas ut i fler butiker till nästa år. Att integrera NFC i vår mobila betalning är något som vi kommer titta på löpande och utvärdera lite längre fram.