Pilottest

Indiegogo försäkrar crowdfunding-finansiärer

Foto: Tax Credits/Flickr

Genom att låta backers kunna få pengarna tillbaka vill crowdfundingsajten putsa till sitt skamfilade rykte.

Publicerad Uppdaterad

Snart kan du få pengarna tillbaka om startup-projektet du har satsat pengar på går åt skogen. Crowdfundingsajten Indiegogo provar nämligen att låta kampanj-finansiärer, så kallade backers, betala en frivillig försäkringsavgift på 15 dollar (runt 110 kronor), vilken garanterar pengarna tillbaka om projektet man har stöttat inte har levererat den utlovade varan tre månader efter utsatt datum. 

Försäkringen testas för tillfället på ett wearable-projekt, stresshanterings-armbandet Olive.
– Indiegogo utvecklar regelbundet nya funktioner som tillfredsställer både finansiärer och projektägare. Det här pilottestet är för tillfället begränsat till den här enskilda kampanjen, säger en talesperson för sajten till Techchrunch och vill inte kommentera framtida planer för försäkringen.

Indiegogo har fått en del kritik för att godkänna lite för högtflygande projekt som sedan aldrig förverkligats och ett försäkringsalternativ skulle garantera både framtida backers och att dessa får sova lugnt om natten. 

Dock har crowdfundingsajten kvar möjligheten till vad man kallar “flexible funding”, vilket innebär att kampanjer får behålla de pengar de samlat in – oavsett om de når sina uppsatta insamlingsmål eller ej – i utbyte mot att Indiegogo får behålla nio istället för sedvanliga fyra procent av summan.