Snart smäller det

Inför CES 2015

Mobil finns på plats i Las Vegas för CES-mässan. Det här är något av det vi kan vänta oss.

Publicerad Uppdaterad

CES, eller Consumer Electronics Show om du vill vricka tungan, är precis som namnet antyder en hemelektronikmässa. Men allt eftersom våra telefoner har börjat spela en större roll i våra liv har det kommit att innefatta allt fler stora mobilsläpp genom åren. Nästan så att det börjar komma i paritet med Mobile World Congress i Barcelona.

Som det ser ut på ryktesfronten kommer mässan att leverera även i år. Sony verkar förbereda en Xperia Z4 eller liknande och LG verkar ladda för en uppföljare till G Flex. Samsung har för vana att släppa mindre prylar, som enklare surfplattor under mässan, så räkna inte med en Galaxy S6 riktigt än. Däremot har Asus lovat att slå på stort på mobilfronten och säkerligen får vi se en hel del från andra asiatiska tillverkare som vill avancera i västvärlden.


Det som annars kommer att vara enormt på mässan är smarta klockor. Alla laddar för att kontra Apple Watch (trots att den inte fått ett släppdatum än) och Googles Android Wear har kommit i full snurr. Räkna med en hel del Googleklockor alltså, men även klockor på alla möjliga nivåer med egna system från såväl stora som små tillverkare. Omate är hittills först ut med sina två nya modeller, Racer och Roma. Båda är enklare smartklockor som sköter visning av notifikationer från såväl Android som Ios och i likhet med deras Lutetia-modell som släpptes under hösten rör det sig om klockor med rund display och därför ett mer traditionellt klockutseende. Rimligen får vi se samma flodvåg av smarta klockor här som aktivitetsarmbanden innebar under förra året (då slutade vi räkna efter att trettio olika tillverkare presenterat sina armband).

Något som kommer vara värt att hålla ögonen på är Crowdfunding-företagen. För två år sedan fick den uppkopplade gaffeln Hapifork närmast orimligt mycket uppmärksamhet på mässan och CES har kommit att bli en bra grogrund för små startups med lika galna som roliga idéer som de släpper på Kickstarter och Indiegogo.

I skrivande stund är klockan strax efter nio på morgonen i Las Vegas. Mässan drar inte igång förrän på tisdag. Men redan i eftermiddag (strax efter midnatt för er del på hemmaplan) smygstartar mässan och under morgondagen kör alla stora företag sina pressevent. Räkna med en fullspäckad mässa helt enkelt och vi på Mobil är på plats för att bevaka det hela åt er.