Lär bli en dealbreaker för de flesta svenskar

Inga planer på Mobilt Bank-ID för Mate 30-telefonerna

Det är fortfarande oklart huruvida Huawei har tänkt att släppa sina telefoner i Mate 30-serien i Sverige och i så fall när. Telefonerna ska komma till Europa men utan tillgång till Mobilt Bank-ID i Sverige lär man ha en minst sagt tuff utmaning framför sig här.

Publicerad Uppdaterad

En snabb sammanfattning för den som inte hängt med i svängarna: Huawei har svartlistats av den amerikanska regeringen (primärt till följd av oro kring eventuellt spionage) och amerikanska bolag får inte göra affärer med den kinesiska tillverkaren. Således kan Huawei inte erbjuda sina nya flaggskeppstelefoner i Mate 30-serien med en fullfjädrad version av Android och inte heller Googles många tjänster, däribland den hyfsat viktiga Playbutiken med alla appar. Som en lösning på den saken har man valt att erbjuda sin egen alternativa appbutik, en lösning som åtminstone skulle kunna tilltala enstaka användare och som man redan idag erbjuder i Kina där Google inte verkar. Men för svensk del lär det bli ytterst problematiskt att övertyga konsumenterna, då Finansiell ID-teknik som ligger bakom appen Mobilt Bank-ID nu gått ut och sagt att man inte har några planer på att göra appen tillgänglig i Huaweis appbutik. 

Så här skriver Finansiell ID-Teknik i ett uttalande till Ny Teknik:

”För tillfället har vi inga planer på att göra Mobilt Bank-ID tillgängligt i Huaweis appbutik. I praktiken skulle det innebära en utveckling av infrastrukturen och i dagsläget använder vi API:er som kräver Google Play. Vi gör det inte heller möjligt att manuellt installera Mobilt Bank-ID. I framtiden skulle exempelvis Huawei-telefoner vara något som etablerar sig på svenska marknaden och med större volymer skulle det kunna bli motiverat att implementera stöd för Bank-ID och tillhandahålla det i Huaweis egen appbutik”. 

Med andra ord så skulle Mate 30-serien behöva sälja mycket bra i Sverige om Finansiell ID-teknik ska överväga att tillhandahålla Mobile Bank-ID-appen i Huaweis appbutik, något som knappast lär hända mot bakgrund av att appar som just Mobilt Bank-ID inte finns att tillgå i nuläget. Ett Moment 22, om vi någonsin sett ett. 

Källa