Innovation även i praktiken

Publicerad Senast uppdaterad

Det skulle vara nästa stora kapitel i mobiltelefonin och allt skulle handla om musik och avancerade kameramobiler. Det stod klart redan innan Sony Ericsson samlat journalister för försommarens stora lansering.

Vi visste det mesta från början, för av någon anledning verkar det vara svårt att inom de flesta mobiltillverkare hålla nylanseringarna helt hemliga. Allt har en tendens att läcka ut på nätet i en eller annan form.

Egentligen kändes lanseringen först lite som en besvikelse. På pappret är det ofta svårt att se om nylanserade telefoner verkligen är det där stora steget framåt som tillverkarna gärna hävdar. Det är när man själv får möjlighet att testa som innovationerna märks på allvar.

I fallet Sony Ericsson tycktes först nyheterna vara begränsade. Visst hade kameramobilen K850 fem megapixel som väntat, men någon förbättrad optik, det hade inte Sony Ericsson fått till, trots att man tidigare förfasat sig över megapixelracet och envist hävdat att det minsann var många andra faktorer som avgjorde om bilden blev riktigt bra.

På ett område tycker jag dock att Sony Ericsson utökade sitt försprång och det handlar om möjligheterna att utnyttja mobilens internetuppkoppling, en allt viktigare aspekt när allt fler telefoner utrustas med turbo-3g. Allt för ofta tycker jag att tillverkarna inkluderar nya tekniker i sina telefoner utan att ens reflektera över att den ska bidra med någon faktiskt nytta. Allt verkar gå på rutin, när 2G-versionen kommit ut i butik ska helt enkelt versionen lanseras. Att inte göra några andra förbättringar i den utvecklingen är galet.

Sony Ericsson visade bland annat upp en förbättrad rss-läsare och en funktion för att få väderprognoser. Små detaljer som tillför både nytta och nöje i praktiken. Inte bara i telefonens tekniska specifikation.