https://www.mobil.se/nyheter/instagram-r-mobbarnas-favoritplattform
563707
Nyheter
Färsk studie visar

Instagram är mobbarnas favoritplattform

Instagram har blivit mobbarnas favoritplattform. Det visar en färsk brittisk studie.
Det brukar vara Twitter som får vara den stora syndabocken när det snackas trakasserier och mobbning i sociala medier. Men en färsk undersökning genomförd i Storbritannien visar att det faktiskt är Instagram som nu mer tycks vara cybermobbarnas favorit-app.

Trakasserier och mobbning i sociala medier är ett växande problem. Men den populäraste plattformen för trakasserierna är inte Facebook, Twitter, Snapchat eller Youtube, utan fototjänsten Instagram. Det visar en färsk studie som den brittiska antimobbnings-organisationen Ditch The Label nu genomfört. I undersökningen deltog inte mindre än 10 020 personer i åldrarna tolv till 20 år, vilket innebär att man haft ett ovanligt gediget underlag att basera siffrorna på. 

Hälften har blivit mobbade

Av deltagarna i studien uppgav 50 procent att man någon gång blivit mobbad i sociala medier, och 42 procent uppgav att det skett på just Instagram. På andra plats följer Facebook, där 37 procent anser sig ha upplevt att de blivit mobbade. För Snapchat låg motsvarande siffra på 31 procent. En tjänst som verkligen står ut i mängden på ett positivt sätt är Youtube, som används mest av alla i studien, men där enbart tio procent anser sig ha blivit mobbade. 

Utseendet i fokus

Studien visar att den vanligaste formen av mobbning rör utseendet. Hela 24 procent av deltagarna säger sig ha fått sin privata informaion delad på nätet, medan 27 procent uppger att bilder och foton av dem delats mot deras uttryckta vilja. Hela 70 procent av studiens deltagare menar att företagen bakom de sociala medierna inte gör tillräckligt för att stävja beteendet på sina plattformar. 

Relaterade artiklar