Tycks inte ha något behov av patenten längre

Intel auktionerar ut sina mobilpatent och lämnar branschen

Att Intel skulle lämna segmentet med smartphonemodem har stått klart sedan tidigare. Och nu väljer man dessutom att auktionera ut alla sina tillgångar och patent på området.

Publicerad Uppdaterad

En snabb sammanfattning för den som inte hängt med i svängarna: Apple använde sig till en början av Qualcomms modem i sina Iphone-telefoner. Man blev dock sedermera osams med Qualcomm rörande primärt licensieringskostnader och valde att vända sig till konkurrenten Intel istället. Men oron kring huruvida Intel skulle klara att leverera 5G-teknologi – liksom en påstådd oro kring kvalitén på produkterna – gjorde att Apple till slut valde att begrava stridsyxan med Qualcomm (exakt vad man gått med på i den uppgörelsen är ännu oklart), vilket gjorde att Intel nu plötsligt inte hade någon storkund på den mobila modemsidan längre. Det dröjde bara timmar efter beskedet om att Apple och Qualcomm gjort upp innan Intel aviserade att man skulle dra sig ur segmentet med smartphonemodem. Och nu tar man det hela ytterligare ett steg och säljer av alla tillgångar, inklusive de patent man sitter på. 

8 500 patent

Det står därmed tämligen klart att Intel inte har något som helst behov av sina tillgångar på området om man inte har Apple som kund. Enligt sajten IAM så handlar det om totalt 8 500 patent, som nu kommer att gå till den bjuder mest pengar för dem. Patenten är uppdelade i två portföljer: en patent som rör 3G-, 4G- och 5G-teknologi och en som rör teknologi kring trådlös kommunikation i en bredare bemärkelse. Intel har dock inga planer på att lämna 5G-marknaden helt och hållet, utan det handlar enbart om de bitar som är relaterade till just mobilmodem. Nu återstår det att se vem som kommer att köpa patenten. 

Källa