Självstyrande bilar

Intel köper in sig i Here

Intel har meddelat att man tänker köpa en aktiepost i kartföretaget Here. Syftet är bland annat att utveckla teknik för självkörande bilar.

Publicerad Uppdaterad

Efter att ha missat hela mobiltåget är processortillverkaren Intel ett företag fast beslutet att inte missa några fler tåg. När självkörande bilar väntas bli nästa grej vill Intel vara med, och nyckeln är kartföretaget Here.

Here har en lång och slingrande historia, men i dag ägs det, efter en tid hos Nokia, av bilföretagen Audi, BMW och Daimler, som vill ha en plattform för karttjänster till bilar utan att göra sig beroende av Google eller någon annan av IT-jättarna. Självstyrande bilar ligger helt i linje med detta framtidsmål, och det kräver förstås en väl fungerande karttjänst i botten. Arkitekturen som Here och Intel ska bygga ska möjliggöra att uppdatera kartor i realtid åt självkörande bilar, och ska vara tillgänglig för hela bilindustrin, inte bara ägarföretagen.

Intel ämnar att köpa 15 procent av Heres aktier, men något pengavärde på köpet har inte angetts, och Heres aktier är inte börsnoterade. Förra veckan meddelades det att ett kinesiskt konsortium med kartföretaget Navinfo och tjänsteföretaget Tencent köper 10 procent av Heres aktier.

Källa