Ny design av Atom-serien

Intel satsar stenhårt med nya Silvermont

Intel trappar upp processorkriget mot konkurrenterna. Företagets nya strömsnåla x86-baserade processorarkitektur Silvermont är tänkt att konkurrera med ARM om platsen i framtida smarta mobiler och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Intels starka position på marknaden för datorer är vida känd. Men under den senaste tiden har en sviktande pc-försäljning lett till att företaget tagit sikte på ett nytt segment: mobila enheter. 

Den stora konkurrenten är brittiska ARM, som har lyckats få en stark position tack varje ARM-baserade mobilchip som Snapdragon-serien (Qualcomm) och Tegra-serien (Nvidia).

För att slå sig in på mobilmarkandaden har Intel bland annat släppt modellen San Diego, samt gjort två telefoner i samarbete med kinesiska ZTE.

Alla tre ovan nämnda modeller har drivits med processor från Intel Atom-serien. Nu vill Intel visa upp att man är redo för nästa steg i sin mobilsatsning. På tisdagen lanserade nämligen företaget sin nya Silvermont-arkitektur, som utgör nästa generation av Intel Atom.

Silvermont är x86-baserad, och tänkt att användas i allt från ultrabooks, till surfplattor och smarta mobiltelefoner. I serien finns systemkretsar som har upp till åtta kärnor. När det gäller produkter avsedda för konsumentmarknaden väntas dock två eller fyra kärnor vara vanligast.

Denna nya processorarkitetur är byggd med Intels strömsnåla 22 nanometersteknik Tri Gate. Rent prestandamässigt sägs Silvermont-arkitekturen vara tre gånger så snabb, och fem gånger mer strömsnål än vad Intel Atom är i dag.

Enligt tillverkaren kommer vi att se smarta mobiltelefoner med den nya x86-baserade processorarkitekturen först i början av 2014, och då i form av processorplattorformen Merrifeld.