Avtal slutet

Intel ska göra kretsar åt Qualcomm

Qualcomm och Intel har slutit ett avtal som innebär att Qualcomm-kretsar kommer att produceras i Intel-fabriker.

Publicerad Uppdaterad

Intel är ett företag i kris. I racet mot mindre tillverkningsprocesser är det allt mer uppenbart att man halkat efter TSMC och Samsung, och nu har det börjat synas även på Intels hemmaplan där det dyker upp allt fler alternativ till Intels egna processorer, och såväl Apple som Microsoft har börjat göra datorer med andra leverantörer.

Men Intel är också ett företag med en plan för att vända skutan, och nu kommer en stark indikation på att denna plan kan funka. Intel har nämligen slutit ett avtal om att tillverka kretsar åt Qualcomm.

Intel har traditionellt bara gjort kretsar åt sig själva, och att bli en så kallad kiselsmedja som gör kretsar åt andra är därför ett stort steg för företaget. Samtidigt blir det ju då ännu viktigare för företaget att kunna visa att deras tillverkningsprocess klarar av att mäta sig med Samsungs och TSMC:s. Som en del i detta döper Intel om sina kommande processgenerationer, så att nästa trimmade 10 nanometersprocess heter Intel 7, deras 7-nanometersprocess heter Intel 4 och så vidare. Det gör man förstås för att kunna hävda att de är lika bra som konkurrenternas 7 och 4-nanometersprocesser trots att de tekniskt sett inte uppfyller definitionerna för det. Intel har inte nödvändigtvis fel i det. De snabbare processerna uppnår man inte bara genom förminskning utan även genom förbättrade transistortekniker, och dessutom har man redan tänjt på nanometerbegreppet så att det inte längre motsvarar den faktiska bredden på ledningarna. Att de-factomåttet på processprestanda missgynnar Intel behöver vi inte tycka synd om dem för eftersom det var Intel som skapade det.

Efter Intel 4 kommer Intel 3, men det är processen efter det som Intel döpt till 20A, som man hävdar verkligen ska bli ett stort kliv för halvledarindustrin. Och det är den som nu Qualcomm tecknat avtal om att tillverka kretsar i. Det framgår inte om det rör sig om radiokretsar eller processorer, bara att det är en viktig mobil plattform, men att designa kretsar för en ny tillverkningsprocess från en annan leverantör är ett stort steg som visar att Qualcomm håller med om att Intels 20A-process verkligen är ett stort kliv framåt. Även Amazon har slutit avtal med Intel om att tillverka kretsar i processen.

A i 20A står för enheten Ångström, som motsvarar en tiondels nanometer. 20A motsvarar alltså enligt Intel 2 nanometer. Processen innehåller både innovationer i transistorkonstruktion och hur ledningsbanorna görs, och Intel räknar med att ha den i drift första halvåret 2024. Resultatet av samarbetet blir att Intel tar ett steg ner i näringskedjan och levererar till Qualcomm, så det står alltså Qualcomm på de kretsar som slutligen kommer att hamna i elektronikprylarna, men det blir alltså först någon gång om tre år som vi kommer att kunna se det faktiska resultatet av Intels och Qualcomms samarbete.

Källa