https://www.mobil.se/nyheter/intresset-f-r-apples-ar-plattform-minskar
564560
Nyheter
Få appar utvecklade

Intresset för Apples AR-plattform minskar

En bit över 800 appar. Det är det klena facit som Apple nu kan redovisa sedan augmented reality-plattformen AR Kit lanserades i oktober. Och med undantag för en liten uppgång i december så har antalet appar som utvecklats för plattformen avtagit stadigt under hösten.

Apple har minst sagt slagit på stora trumman när det gäller augmented reality, eller förstärkt verklighet som företeelsen ibland kallas på svenska. Du vet sannolikt vad det handlar om. Om inte, så tänk Pokémon Go, det vill säga en blandning av verklighet och grafiska element som användaren kan interagera med på olika sätt. Apples Tim Cook har i intervju efter intervju sjungit teknologins lov, sagt att den är framtiden och att AR mer eller mindre kommer att förändra allt. Det stämmer möjligen, men det verkar onekligen som att det fortfarande är framtiden vi snackar om, för intresset för Apples AR-plattform AR Kit är just nu mycket svagt. Än mer oroväckande är att intresset dessutom minskat stadigt sedan plattformen lanserades. 

Bara 825 appar

Det är siffror från analysfirman Apptopia som målar upp en dyster bild, där det framgår att intresset bland utvecklarna till en början var stort, men sedan sjunkit som en sten. I oktober när AR Kit släpptes skapades inte mindre än 300 appar för plattformen. Månaden därpå kom dock inte fler utan färre AR Kit-appar, närmare bestämt 200. I november föll siffran till 155 för att sedan hämta sig en smula i december då det skapades 170 appar för AR Kit. Således finns det inte mer än 825 AR Kit-appar, en droppe i världshavet med tanke på att App Store ståtar med miljontals appar. Av apparna är 30 procent spel.