1
1
https://www.mobil.se/nyheter/ios-14-apple-tanker-om-har-ar-alla-nyheter
568803
Nyheter
falskt
Widgets på hemskärmen, småappar och mycket mer

IOS 14 – Apple tänker om: Här är alla nyheter för Iphone

En omdesignad hemskärm med widgets blandat med ikoner, bättre Siri och en rad olika nyheter i de inbyggda apparna.

Den största nyheten i Ios 14 är troligen att man nu ska kunna lägga widgets direkt på skärmen där alla ikoner samlas. Samtidigt gör Apple det enklare att hitta de appar du har installerat och att hitta nya appar. 

I Ios 14 så kan du ha widgets i en rad olika storlekar. De är anpassade för att nu passa även i startskärmarna där du förut enbart haft appikoner. Det här ska alltså göra hemskärmen mer flexibel och ge dig mer information direkt. Exempel på detta är nyhetsrubriker direkt på hemskärmen, dina kommande möten, någon speciell spellista eller vägvisning dit du ska, eller musikstyrning i Spotify. Genom att trava widgets på varandra på samma plats kan du även ha flera widgets att växla mellan och växlingen kan även göras smart baserat på tid så att du alltid har nyheterna på morgonen, möten när du kommer till jobbet och så vidare. 

Apple introducerar även App Library. Det är en hemskärm där du ska kunna hitta alla dina appar. Det finns smarta urval, så du kan hitta de senaste du laddat ner, de du ofta använder, samt appar sorterade efter användningsområde. Du kan även se alla appar i alfabetisk ordning. 

Ett nytt sätt att använda appar är via en slags miniappar som kallas Appclips. Det är små bitar av appar som du kan använda utan att först ladda ner hela appen och skapa ett nytt konto. Det kan vara användbart när du ska betala parkeringen, beställa mat på en restaurang med en app eller kanske hyra en elskoter. Du får appclippet i fråga genom att till exempel hålla telefonen mot en NFC-tagg, genom att skanna en QR-kod eller få det direkt i ett meddelande, från en webbsida eller från Apple Maps. Det fins även en speciell sorts kod man ska kunna skanna, en som heter Appclipcode och bara används för det. Dina Appclips kan du senare hitta i App Library och välja att ladda ner hela appen men bara om du vill det. 

Ett Appclipp får inte vara större än 10 MB för att vara snabbt att ladda ner och använda och ska inte kräva inloggning elelr att du anger kreditkort, eftersom de kopplas till Logga in med Apple och Apple Pay.

Smartare mindre påträngande Siri

I Ios 14 tar Siri inte längre över hela skärmen. Istället syns funktionen bara i botten av skärmen vilket gör att du fortfarande kan läsa i och se den app du använder. Svaren kan också komma i form av en appmotis så att den kan visa till exempel vädret om du frågar om det. Allt utan att inkräkta lika mycket som idag. Apple hävdar även att Siri blir allt smartare och ger som ett exempel att hon ska ha 20 gånger mer fakta idag jämfört med för tre år sedan. 

Röstmeddelanden och översättning

Bland andra nyheter i Siri finns möjligheten att skicka röstmeddelanden, så att du kan göra just det istället för att till exempel diktera och få ut text til ett textmeddelande. Kopplat till detta introduceras även en översättningsapp. Den ska låta dig översätta både text och röst mellan en rad olika språk, närmare bestämt ett tiotal, till exempel engelska, franska, italienska, japanska och kinesiska, men ännu inte svenska. Hela översättningen sker offline, så du behöver inte vara uppkopplad för att använda den.

Nytt i meddelandeappen

Flera appar som följer med får uppdateringar i Ios 14, men tydligast är nyheterna i Meddelande-appen. Här förbättras gruppkonversationer så att du kan svara på ett enkilt meddelande och därmed enklare få en översikt, du kan nämna andra gruppmedlemmar i en konversation för att de ska märka din fråga och du kan fästa konversationer i toppen av meddelandeappen för att alltid hitta det viktigaste.

Dessutom uppdateras Apple Maps, men det gäller ännu inte Sverige. Apple införde den nya kartan i USA tidigare i år och nu ska nyheterna komma även till Storbritannien, Irland och Kanada. Det inkluderar guider för att hitta platser, cykelnavigering och flera andra funktioner.

I övrigt introducerade Apple kopplat till Ios 14 möjligheten att se film med bild i bild, så att du kan titta på film samtidigt som du fortsätter använda andra appar. Vi fick även se den första bilen som du kan låsa upp med hjälp av din Iphone. BMW 5-serien i 2021 års version låter dig låsa upp, men även dela med dig av nyckeln digitalt i ett meddelande till andra. Då ska du även kunna begränsa nyckeln tids eller räckvidsmässigt. BMW är först ut, men Apple medverkar i branschorganisationer för att det här ska bli vanligare även i andra bilars modeller och framöver ser man framför sig att man ska kunna låsa up bilen även när mobilen ligger kvar i väskan. I BMW lägger man telefonen på laddplattan för att sedan kunna starta bilen.

För samtal kom även nyheten att inkommande samtal, precis som Siri numera ska komma som en notifiering och inte som nu genom att ta över hela skärmen. Du kan alltså ignorera eller klicka bort ett samtal utan att avbryta det du gjorde innan.

Ämnen