Annons

Får vi spåra dig?

Ios 14.5 tvingar utvecklare att fråga om de får spåra dig

Facebook är fortfarande upprörda medan Google har hittat ett kryphål.

Publicerad Uppdaterad

Apple fortsätter sitt arbete med att skydda sina användares integritet, då man i och med Ios 14.5 introducerar krav om att appar måste fråga om att få lov att spåra användaren innan de faktiskt kan göra det, ungefär på samma sätt som rutorna som dyker upp på internet som informerar som cookies. Funktionen kallas App Tracking Transparency (ATT) och har varit på gång en längre tid men har hela tiden stött på patrull främst från Facebook som inte uppskattar användarnas möjlighet att kunna blockera spårningen. I praktiken handlar det om att appar och tjänster som vill utnyttja en enhets så kallade IDFA, eller Identifier for Advertisers, måste fråga om tillåtelse innan de kan spåra enheten.

Google har däremot hittat ett kryphål för sina egna appar genom att följa regelverket för ATT men sedan inte använda enhetens unika IDFA.

ATT-funktionen kommer att finnas bland operativsystemsinställningar, där det kommer att vara möjligt för användaren att se vilka appar som får spåra och vilka som är blockerade. Det kommer även att finnas möjlighet att stänga av spårningsfunktioner fullständigt så att användaren inte ens blir tillfrågad.

Tanken är att spårningsskyddet inom en snar framtid ska börja betatestas, för att om allt går väl lanseras till samtliga i och med Ios 14.5.