Annons

Låser Lightning-porten

IOS-uppdatering sätter stopp för polisens upplåsningsenhet

Apple bekräftar nu att en kommande IOS-uppdatering kommer att förhindra Graykey-upplåsning av Iphone-enheter som inte varit upplåsta på över en timme.

Publicerad Uppdaterad

Sedan San Bernardino-skjutningarna i USA har det pågått en het och infekterad debatt kring huruvida polisen ska kunna låsa upp en beslagtagen Iphone eller inte. Och debatten tog mer fart för en tid sedan, då enheten Graykey lanserades. Med hjälp av den går upplåsningen av en beslagtagen telefon nämligen som en dans (ja, åtminstone helt automatiskt). Det enda polisen behöver göra är att ansluta en av Graykey-boxens Lightningkablar till telefonen och därefter tar det melllan 3 och 72 timmar innnan enheten är upplåst. Det kom för en tid sedan uppgifter om att Apple hade en lösning på gång som skulle förhindra den saken, och nu ska den till slut vara på gång att rullas ut. 

Stänger av porten

Många hade väntat sig att funktionen, som heter ”USB Restricted Mode” skulle dyka upp redan i den skarpa versionen av IOS 11.4, detta då den fanns med i beta-versionen av operativsystemet. Så blev dock icke fallet. Apple har nu bekräftat att funktionen kommer att rullas ut, men man vill inte avslöja i vilken version av IOS som den kommer att bli aktuell. Möjligen får vi vänta tills dess att IOS 12 släpps i höst. ”Vi jobbar hela tiden på att stärka vårt säkerhetsskydd i alla produkter för att våra kunder ska kunna försvara sig mot hackare, ID-tjuvar och intrång i deras personlig data. Vi har den största respekt för polisen och vi designar inte våra säkerhetsförbättringar för att göra deras jobb frustrerande”, säger Apple i ett uttalande om saken. Funktionen är ganska enkel och innebär att Lightning-porten helt enkelt stängs av om telefonen inte varit upplåst på över en timme.

Källa