En 10 000-dels energiförbrukning

IoT-prylar kommunicerar utan sändare och batteri

Forskare vid UCLA i USA har tagit fram en teknik för att låta enheter kommunicera genom reflekterade radiosignaler.

Publicerad Uppdaterad

Forskare vid University of California i Los Angeles, UCLA, i USA står bakom en rätt spännande teknik som ska kunna göra att framtidens nätuppkopplade prylar kan bli betydligt mer energisnåla än idag.

Istället för att varje internetansluten pryl i framtidens uppkopplade värld, där varenda glödlampa väntas få en egen IP-adress, ska ha en egen komplett sändare för att sända radiosignaler låter den här tekniken enheterna kommunicera genom att istället reflektera befintliga wifi-signaler i etern.

Att reflektera signaler istället för att skicka ut egna sådana ger enligt forskarna en strömförbrukning på bara 0,01 procent jämfört med strömförbrukningen som går åt för en traditionell datalänk. Det gör förstås att tänkbara användningsområden skulle kunna vara olika kroppsburna enheter - som inte ens skulle behöva ha batterier utan skulle kunna utvinna energi på andra sätt. Exempelvis finns det metoder för att utvinna elektricitet från vår kroppsvärme och det går även att direkt omvandla samma radiosignaler som ska reflekteras till elektricitet att driva enheterna med. Det senare bedrivs det också forskning kring bland annat i USA, då vid University of Washington.

Datahastigheten som uppnås med den reflekterande radioteknik som UCLA-forskarna håller på att utveckla är heller inte så pjåkig. Under de laboratorietester som utförts uppmätte man hastigheter på uppemot 3 megabit per sekund på 2,5 meters avstånd. Genom att finslipa tekniken tror man dock att det ska gå att nå upp i hastigheter uppemot 50 megabit per sekund på avstånd upp till 20 meter.

Källa