Annons

Ip-telefoni från mobilen

Publicerad Uppdaterad

Motorolas avtal med Skype är ett av flera tecken på att ip-telefoni från mobilen eller handdatorn är på väg att bli en vanlig företeelse och inte bara något för tekniknördar. Allt fler inser fördelarna med att ringa över internet från sin vanliga dator. Den naturliga utvecklingen är människor vill ha tillgång till ip-telefoni även i mobilen, som man ändå alltid har med sig. I takt med att fler skaffar 3G-telefon blir tillgången till snabb uppkoppling ett allt mindre problem.

Återstår att se när operatörerna ska göra som Niklas Zennström och många andra vill - införa flatrate för datatrafiken, alltså göra det möjligt att ladda ner och skicka obegränsat med data till en fast månadskostnad. Det går visserligen redan, men erbjuds inte kunderna i form av erbjudanden som är anpassade för vanliga konsumenter.

Det skulle säkert öka utnyttjandet av andra mobila tjänster också. Och när hsdpa-tekniken börjar införas är blir det näst intill ett måste. Tio gånger snabbare uppkoppling har man ingen glädje av om man måste hålla sig till små datamängder för att räkningen inte ska bli orimlig.