https://www.mobil.se/nyheter/ipad-last-till-2067-efter-att-barn-knappat-in-fel-losenkod
566887
Nyheter
Treåringen lekte med plattan

Ipad låst till 2067 efter att barn knappat in fel lösenkod

Även om man har låst sina IOS-enheter enligt konstens alla regler, så kan det ändå bli riktigt jobbigt om småbarn skulle få tag i dem.

Det finns all anledning att vara försiktig med att ge små barn tillgång till ens mobila enheter. Det uppenbara skälet är förstås att små barn är allmänt oförsiktiga med den dyrbara elektroniken och att den riskerar att gå sönder. En annan anledning är att de kan exponeras för olämpligt innehåll. Och en tredje anledning är att de kan genomföra köp eller sabotera inställningarna. Och just det senare har en amerikansk far till en treåring nyligen bittert fått erfara. Hans Ipad är nu nämligen låst i 47,5 år efter att sonen kommit över den och knappat in fel lösenkod så många gånger att den blivit obrukbar. 

Säkerhetsskydd

IOS har ett säkerhetsskydd som gör att telefoner och surfplattor låser sig längre och längre ju fler gånger man knappar in fel lösenkod. Anledningen till att Apple har implementerat skyddet är att metoden används av vissa hackare för att med automatik överösa enheterna med koder till dess att man prickar rätt, en metodik som går under benämningen ”brute force”. Den amerikanske mannen behöver inte nödvändigtvis vänta till 2067 innnan han kan använda paddan igen. Apple har en metod för att fabriksåterställa enheter som låst sig på det här viset, men vill man få tillbaka sin data så bör man ha gjort en backup.  

Ämnen