Ipad Mini

Ipad Mini och nya Ipad

Äntligen var det då dags för Apple-eventet och som många trodde på förhand blev det en krympt version av Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Att Apple skulle göra en mindre variant av Ipad vad kanske inte så oväntat. 7-tums-segmentet har redan starka aktörer som Kindle Fire och den nyligen lanserade, och av recensenter generellt väldigt väl mottagna, Google Nexus 7. Apple-eventets presentatörer Tim Cook och Phil Schiller gjorde heller ingenting för att hålla igen på pikarna som riktades mot Google och Android som operativsystem. 

Ipad Mini har en bakbelyst 7,9 tums IPS-skärm med en upplösning på 1024 x 768 och en pixeltäthet på 163 ppi. Tack vare skärmproportionerna (som förövrigt är densamma som på Ipad) ska Mini kunna visa mer av en webbsida i liggande läge än vad konkurrenterna mäktar med. Apple påstår att skärmen är hela 49 procent större i stående läge och 69 procent större i liggande. Tack vare att Mini är 200 millimeter hög, 134 millimeter bred, 7,2 millimeter tjock och väger 306 gram ska det gå att utan problem hålla den med en hand, något som inte är det lättaste med den större upplagan.  

Under skalet sitter det en dubbelkärnig A5-processor och tillgänglig minneskonfiguration är 16, 32 eller 64 gigabyte. Videosamtalskameran klarar video i 720p och kan ta bilder med 1,2 megapixel. Huvudkameran på bakdelen har 5 megapixel, autofokus och klarar av att spela in video med 1080p. Batteritiden uppges vara upp till 10 timmar under vad man i bilsammanhang skulle kalla för blandad körning. Det innebär webbsurf via wifi och video eller musiklyssnande. Om man surfar via mobilnätet ska batteriet hålla i 9 timmar.  

Hörlursingången sitter på ovansidan, kontakten i botten är den nya ”lightning”-varianten, samma kontakt som hade premiär i och med lanseringen av Iphone 5. Volymkontrollen är uppdelad i två knappar istället för en avlång. 

Paddan släpps både som ren wifi-version och i en som har wifi, 3g och LTE. Tyvärr är dilemmat detsamma som med Iphone 5, LTE-frekvenserna som operatörerna använder här i dagsläget stöds inte av Ipad Mini. 

Kort generationslivslängd på Ipad 

De som precis har köpt en Ipad generation 3 är nog inte så glada över att Apple, utöver Ipad Mini, även lanserade en Ipad generation fyra. Den har en ny processor, A6X, som påstås ska dubbla grafik- och processorprestandan jämfört med förra generationen. 

Nya Ipad har Retina-skärm och precis som Ipad Mini finns den som en ren wifi-platta eller med 3g och LTE. Även här är lagringsminnet 16, 32 eller 64 gigabyte. 

Förbeställningar kan göras från och med 26:e oktober. Wifi-modellen börjar säljas i Apple store från och med 2:a november. 3g/LTE-varianten kommer senare i november. Den billigaste Ipad Mini med 16 gigabyte och endast wifi kommer att kosta 2995 kronor. Samma variant av nya Ipad kostar 4495 kronor. 

Utöver Ipad-nyheterna lanserade Apple även en ny 13-tums Macbook Pro med Retina-skärm, en uppdaterad Mac mini och en ny ultratunn Imac.