Ovanligt bra

Iphone 11 och Iphone 11 Pro i tålighetstest – en klarar sig bättre

Apple hävdar själva att Iphone 11 har det tåligaste glaset som någonsin suttit i en smartphone. Försäkringsbolaget Squaretrade har testat vad telefonerna faktiskt klarar.

Publicerad Uppdaterad

Vi har tidigare rapporterat om när Squaretrade har gjort sina tålighetstester och det har skett både när Apple har släppt sina nya telefoner och när Samsung gjort det. Bolaget har en lång rad tester som telefonerna får genomgå och det handlar om bland annat tapp ner i gatan, att sänkas ner i vatten och att telefonerna får åka runt i en plexiglasbehållare som snurrar för att de ska utsättas för påfrestningar de kan råka ut för i det vardagliga användandet.

Tåligaste glaset räcker inte

Det första testet innebär att telefonen släpps från cirka 1,8 meters höjd, alltså som om du skulle tappa telefonen när du håller den mot örat och talar i den. När Iphone 11 utsätts för det här testet och landar med skärmen mot gatan krossas glaset och det blir lösa glasdelar i skärmen. Iphone 11 Pro krossas också i testet och där slutar även skärmen att fungera och kameran förstördes. Den lite större Iphone Pro Max fick även den skärmen krossad i testet, lösa glasbitar och en blinkande, trasig skärm. Trots det tåligaste glaset i en smartphone är alltså ett tapp från 1,8 meter något som telefonerna har svårt att klara.

När samma test genomförs med baksidan mot marken åsamkas Iphone 11 skada så att baksideglaset och kamerans glas krossas med ett stort antal sprickor. Både Iphone 11 Max och Iphone 11 Max Pro får liknande skador.

1,5 meter under vattenytan

Iphone 11 Pro har fått en förbättrad vattentålighet jämfört med tidigare och när de tre olika telefonerna doppas i vatten 1,5 meter under ytan i 30 minuter är det Iphone 11 Pro som överlever utan att påverkas medan Iphone 11 och Iphone 11 Pro Max får förvrängt ljud. Eftersom Iphone 11 Pro och Iphone 11 Pro Max har samma skydd och det enbart är storleken som skiljer kan man anta en viss slumpmässighet i resultaten från testet.

Iphone 11 Pro klarar sig oskadd

När telefonerna läggs i plexiglaslådan som snurrar och utsätter enheterna för återkommande påfrestningar kommer Iphone 11 ut efter 60 sekunder med spräckt baksida medan Iphone 11 Pro klarar testet med såväl fram- som baksida oskadad. Bara några mindre antydningar till slitage finns på enhetens hörn. Den större Iphone 11 Pro Max däremot får baksidan spräckt och dessutom lösa glasbitar.

Kollar dessutom hur enkel telefonen är att reparera

En ny punkt i Squaretrades tester är hur enkel telefonen är att reparera. Skulle telefonen nu gå sönder så är det ju viktigt att man kan laga den och inte behöver köpa ny telefon. Många tillverkare gör ju det extra svårt att laga genom att till exempel limma fast batteriet och allmänt göra det svårt att byta ut enskilda delar. I Iphone 11 klagar Squaretrade på att batteriet är svåråtkomligt och den kritiken får även Iphone 11 Pro.

Slutbetyget som summerar alla tester och delas ut på en skala från 0-100 där 100 innebär högst risk visar att Iphone 11 får ett betyg på 73, Iphone 11 Pro får bättre betyg, närmare bestämt 65 och Iphone Pro Max är sämst av de tre med en poäng på 85 av 100.

Som jämförelse fick Iphone X poängen 90  när den testades och när Iphone XS testades för ett år sedan blev poängen 86 och Iphone XS Max fick poängen 70.

Källa