Se exempelfilm och bilder

Iphone 4: Kameran testad

Vi fortsätter med våra intryck av Iphone. Stillbilder på fem megapixel med fotolampa, men kanske framförallt videoinspelning i HD. Vi har testat båda.

Publicerad Uppdaterad

Jag börjar så klart med att se hur det är att filma, eftersom det är den funktionen när det gäller just kameran som är mest framstående. Upplösningen är HD, men jag har inte haft möjlighet att ansluta telefonen till en dator och får därför bara ut förminskade versioner av filmen när jag har exporterat från telefonen och skickat via mejl.

När man börjar filma så fokuseras mitten med autofokus, men sedan är det upp till dig själv att hålla koll på fokus. Om du ändrar bildutsnitt från närbild till helbild så får du först klicka på skärmen en gång för att fokusera närbilden och sedan en gång till för att fokusera när du bytt motiv. Filmar du korta klipp som du sedan redigerar ihop klarar sig kameran själv, men gör du en lång tagning måste du klicka för att den ska anpassa fokus. Annars blir det väldigt suddigt.

Hoppande bild

Den främsta nackdelen med det är att hela bilden hoppar till då. Eftersom du trycker på skärmen som också fungerar som sökare är det omöjligt att hålla kameran stilla samtidigt. Jag hade önskat mig kontinuerlig fokus, något som finns på Sony Ericsson Vivaz och den anpassar alltså fokus kontinuerligt, även om det kan ta någon sekund för den att hitta rätt. Så icke Iphone 4 alltså.

Över till stillbilderna. Iphone 4 tar bilder i fem megapixel och med en fotolampa när det behövs. Man klickar direkt på skärmen där man vill ha fokus och då anpassar sig fokuseringen på ungefär en sekund.

Oskarpa närbilder

Det är inga fantastiska bilder som produceras tycker jag efter att snabbt ha tittat på de bilder jag tagit med Iphone 4. Du kan själv titta på exempelbilderna i full upplösning genom att klicka på dem i spalten här intill. Närbilderna är inte helt skarpa om vi jämför med de bästa kameramobilerna och i de andra bilderna får telefonen framförallt kämpa med motljuset. Vi får vänta tills vi kan göra ett fullständigt test innan vi drar några mer långtgående och detaljerade slutsatser.

Nedan följer en exempelfilm, filmad med Iphone 4. Den är dock inte uppladdad med full hd-upplösning utan har komprimerats till 568 x 320 pixel i telefonen.

Exempelfilm Iphone 4 från Mobil.seVimeo.

Oredigerad film från Iphone 4. Dock ej i full upplösning eftersom filmklippet mejlats från telefonen och full HD-upplösning bara fås när man importerar till en dator via usb-kabel.

Det här första intrycket har vi gjort genom att testa telefonen på plats i Apples butik under en dryg timme, men med självklara begränsningar som att telefonen sitter fast i en wire, att vi inte synkat den med dator och så vidare. Det här är alltså inte att betrakta som ett test av telefonen, utan enbart ett första intryck.