Lanserades på tisdagen

Iphone 5C: Färgglad ersättare till Iphone 5

Ryktena om ytterligare en Iphone-modell från Apple visade sig stämma. Här är nya Iphone 5C.

Publicerad Uppdaterad

Baksidan är i helgjuten polykarbonatplast i olika färger, inte helt olik Nokias design. Specifikationerna är annars inte så mycket budget då de matchar Iphone 5: 4-tums retinaskärm och A6-chipset. Kameran är på 8 megapixel. Telefonen blir lite tjockare och tyngre än vad Iphone 5 var.

Telefonen kommer i färgerna blå, rosa, gul, vit och grön, och med 16 eller 32 GB. Priset blir i USA 99 dollar för 16 GB och 199 dollar för 32 GB med tvåårskontrakt. Det lär motsvara ungefär 1000 och 2000 kr på svenska marknaden.

Apple skryter om att deras nya telefoner ska ha stöd för fler LTE-band än någon annan, närmare bestämt 13 band. I praktiken innebär det att de har fem olika hårdvaruplattformar med stöd för olika frekvenser. Vilken av dem som kommer att säljas på den svenska marknaden vet vi ännu inte, men det är rimligt att anta att det är den modell som har stöd för samtliga svenska LTE-band, inklusive Tres band som använder den annorlunda TDD-tekniken. Det faktum att den säljs i olika modeller med olika frekvensstöd gör att man bör vara försiktig med att köpa en Iphone i något av de utomeuropeiska länder där den börjar säljas först.

Apple passade även på att skryta  om att Iphone 5C är fri från kvicksilver och arsenik. Annars brukar Apple inte klara sig särskilt bra i organisationens miljörankningar, bland annat på grund av förkärlek till PVC-plast.

Iphone 5c kommer alltså att ersätta Iphone 5 som slutar säljas helt. Däremot kommer Iphone 4s fortsätta säljas i en 8 GB-variant.

Mått: 124,4 x 59,2 x 8,97 millimeter

Vikt: 132 gram

Skärm: 4 tum, 1136 x 640 pillar, wide-screen

Operativsystem: Ios 7

Systemprocessor: Apple A6

Ram-minne: Inga uppgifter, men förmodligen 1 Gbyte

Lagringsminne: 16/32 Gbyte

4G: Ja, troligen med stöd för samtliga svenska band

Kamera: 8 megapixel, f2.4-bländare, LED-blixt, BSI-sensor, hybrid ir-filter. Kan spela in rörlig bild i 1080p-upplösning (@30fps)

Videosamtalskamera: 1,2 megapixel, bsi-sensor

Batteri: Oklart vilken mAh-kapacitet batteriet har. Enligt Apple ska telefonen ha en taltid på upp till tio timmar via 3G.

Släpps: 20 september i USA. Oklart när modellen når Sverige.

Pris: 16 Gbytes-modellen kostar 99 dollar, medan 32 Gbyte-varianten ligger på 199 dollar.