Snabb åtgång av Iphone 5s

Iphone 5s och 5c ute - svenskt släpp dröjer

På fredagen släpptes Apples nya lurar Iphone 5s och 5c i ett gäng länder. Enligt tidiga rapporter ska Iphone 5s ha sålt slut direkt, medan tillgången av 5c-modellen ska vara betydligt bättre. När lurarna ska nå Sverige är dock fortfarande oklart.

Publicerad Uppdaterad

På tisdag förra veckan lanserade Apple den uppdaterade toppmodellen Iphone 5s och den helt nya Iphone-modellen 5c.

I dag fredag börjar Apple att sälja Iphone 5s och 5c via Apple Store-butiker i sammanlagt nio länder: USA, Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Japan, Singapore och Storbritannien.

Iphone 5s sålde slut snabbt

Det har inte släppts några officiella siffror från Apple än, men tidiga rapporter från andra källor hävdar att Iphone 5s har sålt slut snabbt i flera länder. Tillgången på modellen - och då i synnerhet den guldfärgade luren - ska dock ha varit begränsad från första början. I Storbritannien ligger nu den förväntade leveranstiden för en Iphone 5s på sju till tio arbetsdagar. Det samma sägs gälla både Australien och Kina.

Mobils Erik Mörner befann sig på plats i Australien vid släppet, som skedde natten mot fredag svensk tid. Apples lanseringsschema och tidskillnader gör att det är dit man ska åka för att vara först i världen med nya Appleprylar. Köerna inför släppet startade kvällen innan lansering med ett 50-tal perspmer i kö vid 22-tiden. När butiken öppnade klockan 08.00 på morgonen stod uppskattningsvis 200 personer i kö. 

Enligt personalen i Sydneybutiken var 5s i guld den populäraste modellen, och kort efter släppet var det bara Iphone 5c som fanns kvar till försäljning.

Mobils Erik Mörner med Iphone 5s och Iphone 5c.

Ett snabbt första intryck av de båda modellerna kan sammanfattas i att fingeravtrycksläsaren i Iphone 5S inte är så revolutionerande som Apple gör gällade och i övrigt är ju 5S mycket lik Iphone 5. Slow-motion-läget i filminspelningarna känns mer spännande även om det är en tidsgräns för hur länga klipp man kan filma. Även Iphone 5C har ju mycket gemensamt med tidigare modeller och ger ett glansigt första intryck med sin lackade plast. 

Inga uppgifter om Sverige ännu

Mobil.se har varit i kontakt med Petter Ahrnstedt, Apples pr-ansvarige i Norden. Men svaret vi fick från honom är det samma som strax efter lanseringen: "Vi har ingen information mer än den som Apple gick ut med förra veckan."

Inte heller operatörerna kan i nuläget avslöja något mer om släppen.

– Vi har inte fått någon mer information från Apple ännu. Vi vet inte när Iphone 5s eller 5c kommer att lanseras, säger Nicholas Rundbom, kommunikationsansvarig för mobilitetstjänster på Telia.

Det vi på mobil.se kan konstatera är att lanseringen i Sverige, som man nu skulle följa samma process som under tidigare år, ligger två veckor efter jämfört med förra året. 

Skulle operatörerna få ny information av Apple i dag fredag eller under de närmaste dagarna skulle telefonerna som tidigast kunna släppas i mitten av oktober. Men det förutsätter att det finns telefoner att släppa, med tanke på den begränsade tillgången av Iphone 5s som har lett till att leveransdatum för telefonen har flyttats fram till i mitten av oktober i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Australien.

Med andra ord kan det dröja ända till november eller december innan Sverige får Apples nya telefoner.

Källa