Hög tid att byta telefon

Iphone 6 är snart historia – Apple slutar erbjuda reservdelar efter 7 år

Ytterligare en Iphone-modell är på väg att lämna oss. Det aktualiserar krav som ställts på tillverkarna för att tillhandahålla reservdelar längre tid efter lansering.

Publicerad Uppdaterad

Om du är en av dem som fortfarande håller dig kvar vid din gamla Iphone 6 Plus, gör dig beredd på att du snart kan behöva byta. Iphone 6 Plus som släpptes 2014 slutade tillverkas 2016 och den sista säkerhetsuppdateringen släpptes 2019, men nu har läckt intern information från Apple avslöjat att man nu även kommer att sluta förse verkstäder med reservdelar till telefonen.

Apple erbjuder service och reservdelar till sina auktoriserade verkstäder i minst fem år efter en produkts lansering, men det kan sträcka sig ända upp till sju år beroende på tillgången på reservdelar.

I slutet av månaden kommer Iphone 6 Plus att placeras på det som Apple kallar för Vintage List, där definitionen är att "Produkter anses vara vintage när Apple slutade sälja dem för mer än 5 och mindre än 7 år sedan."

Mobil rapporterade nyligen om att EU-kommissionen har som förslag att tillverkare ska tvingas att erbjuda reservdelar men även säkerhetsuppdateringar i minst fem år. Som kontrast till detta meddelade HMD Global nyss att deras prestigemodell Nokia 9 Pureview som släpptes 2019 inte ens får de tre systemuppdateringar köpare utlovats och att de istället uppmanas att köpa en ny telefon, med en mindre rabatt.

Iphone 6 Plus använde en A8-krets som baserade sig på 20nm-teknik med två miljarder transistorer, vilket kan jämföras med den aktuella A15 som använder 5nm-teknik och har femton miljarder transistorer. Modellen ansågs dessutom vara väldigt stor när den lanserades eftersom den hade en skärm på 5,5 tum medan systermodellen Iphone 6 hade en skärm på 4,7 tum och föregångaren Iphone hade en skärm på 4 tum.