Hårdvarufel

Iphone 6 Plus kan komma att återkallas

Foto: Omar Jordan Fawahl/Flickr

En rapport varnar om att Apple kan behöva återkalla samtliga Iphone 6 Plus med 128 GB. Och nej, det är inte för att de böjs.

Publicerad Uppdaterad

Sedan ett par dagar har det dykt upp uppgifter om att Iphone 6 Plus i 128 GB-varianten har en bugg, som gör att om du har ett stort app-bibliotek börjar enheten krascha och starta om upprepade gånger. Apple har inte hittat bot för buggen, och nu hävdar en rapport från Business Korea att det inte alls rör sig om en bugg, utan ett konstruktionsfel i hårdvaran på samtliga Iphone 6 Plus med 128 GB.

Felet ska enligt Business Korea ligga i styrkretsen till flash-minnet. Flash-minnet i Iphone 6 Plus är av typen TLC (Triple Level Cell) Nand Flash, vilket innebär att varje mediacell kan lagra upp till tre bitars data i stället för en. Jämfört med minnen av typen SLC (Single Level Cell) och MLC (Multi Level Cell) som används i de flesta mobiler inklusive de flesta Iphone-modeller, får man in två-tre gånger mer data i samma krets, vilket gör att minnet blir billigare, men läs- och skrivhastigheten blir långsammare.

Business Korea sätter det i samband med att Samsung har drabbats av ett liknande fel i en del av sina SSD-minnen till datorer, som använder samma typ av minne. Om det verkligen är minneskretsarna som är defekta kan det bli svårt att lösa problemet med programvaruuppdatering och Business Korea tror att Apple kan bli tvugna att återkalla samtliga Iphone 6 Plus 128 GB.

Det finns inga rapporter om att andra Iphone-modeller skulle ha drabbats av samma problem.

Källa