Prissänkningen en del av förklaringen

Iphone 7 påstås sälja bättre än Iphone 8 i USA

Att många Iphone-frälsta valt att strunta i Iphone 8 och i stället väntar in Iphone X är väl kanske ingen jätteskräll. Men att till och med förra årets Iphone 7 säljer bättre än Iphone 8 i USA är kanske aningen mer förvånande.

Publicerad Uppdaterad

Det är ingen helt säkerställd och oförvitlig sanning att Iphone 7 säljer bättre än Iphone 8 i USA. Det bör påpekas direkt. Med det sagt är det ändå väldigt mycket som indikerar att så är fallet. Inte minst analysfirman Kaybanc Capital Markets undersökningar som man gjort i de amerikanska teleoperatörernas butiker. De borde hur som helst rent statistiskt ge en någorlunda tillförlitlig indikation på hur det förhåller sig. Och enligt Keybanc så säljer alltså förra årets Iphone-modell bättre än nya Iphone 8, något som man menar beror på att telefonerna inte skiljer sig åt särskilt mycket, men att Iphone 7 är kraftigt prissänkt till följd av Iphone 8-lanseringen. Den saken tål förvisso en rejäl diskussion, då Iphone 8 nog kan anses vara ett rejält kliv framåt rent tekniskt. Däremot skiljer sig telefonerna inte nämnvärt rent visuellt, något som sannolikt spelat en större roll, om man bara är lite lagom cyniskt lagd och vågar tro att fåfänga spelar in. 

Väntar in Iphone X

Keybancs analytiker John Vinh menar att den kommande Iphone X naturligtvis också spelar en stor roll i sammanhanget. Dessutom påpekar han i ett meddelandet till företagets kunder att det förekom mängder av kampanjerbjudanden från teleoperatörerna när Iphone 7 släpptes, men att sådana kampaner förekommit i avsevärt mindre omfattning när det handlar om Iphone 8 och 8 Plus. En viktig aspekt att ta hänsyn till i sammanhanget är också att de kunder som väljer att skaffa sin Iphone via en operatör sannolikt är mer benägna att titta på priset jämfört med den som väljer att inte få sin enhet subventionerad. 
Analysfirman KGI Securities hävdade nyligen att Iphone 8-försäljningen går bättre än förväntat, ett påstående som i någon mån styrks av Foxconns intäkter. Hur det ligger till lär vi inte få veta förrän Apple väljer att redogöra för försäljningen av Iphone 8.

Källa