1000 dollar

Iphone 8 kan få USB-C

Nya rykten om fingeravtrycksläsare över hela skärmen och ny kontakt.

Publicerad Uppdaterad

Apple ryktas ha två varianter av Iphone 8 på gång till i höst. Dels en vanlig uppdatering i två olika storlekar. Dels snackas det om en jubileumsutgåva för att uppmärksamma tioårsjubileet av telefonen, som kommer att bli något i hästväg.

Fingeravtrycksläsare överallt
En del, som kan dyka upp på bägge enheterna, är fingeravtrycksläsaren (eller Touch ID på Applespråk). En ny patentansökan siktar mot att bygga in avläsningen av fingrar under skärmen, troligen för att göra sig av med den fysiska hemknappen. Rent teoretiskt skulle i så fall fingrar kunna läsas av mer eller mindre varsomhelst på skärmen, vilket skulle kunna underlätta användande. Eventuellt skulle en sådan funktion kunna användas för att säkra att “rätt” person använder telefonen hela tiden också.

USB-C
Wall Street Journal har i sin tur snappat upp ett rykte kring lyxmodellen av Iphone 8, med smeknamnet Iphone X. Här snackar vi välvd Oled-skärm, precis som tidigare rykten pratat om. Det sägs även vara här som Apple äntligen släpper sargen kring kontakten i botten. Likt Macbook och Macbook Pro före den sägs laddning och data nämligen ske via USB-C istället för Apples egna Lightning-port. Källan hävdar också att Iphone X kan landa på saftiga 1000 dollar i pris.

Att introducera kontakten i en slags specialversion av Iphone känns på ett sätt logiskt, då Apple skulle kunna ha ett år på sig att förbereda tillbehörstillverkare och liknande på en övergång till den “nya” kontakten. Många tillbehörstillverkare kände sig snuvade när Apple gick över till Lightning för några år sedan utan att egentligen meddela om det innan.

För de som tror att det skulle öppna upp mot Androidtillbehör och tvärtom kan dock sluta hoppas. Tekniken har en hel del stöd för olika kontrollchip och liknande, vilket skulle kunna göra USB-C till Iphone precis lika inlåst som Lightning (men med fördelen att du har laddsladdar tillhands i ett bredare format). Exempelvis skulle en snabbladdningsfunktion eller ett par hörlurar kunna låsas till att enbart fungera i en Apple-certifierad miljö. I fallet med laddning skulle det kunna krävas såväl laddare som kabel från Apple för att kunna snabbladda, medan vanlig laddning är tillgänglig överallt (ungefär som med många andra tillverkares laddtekniker alltså).