Vill inte byta tillverkare

Iphone-ägare mest nöjda med sin telefon

Svenska Iphone-användare är mest nöjda med sina mobiler, enligt en ny undersökning.

Publicerad Uppdaterad

När användare av olika mobilmärken på den svenska marknaden blir tillfrågade om sin nuvarande mobil och vilket märke de troligen kommer att köpa när de byter mobil placerar sig Apple bäst i båda fallen.

Enligt en undersökning gjord av Svenskt Kvalitetsindex ger Iphone-användare i genomsnitt sina telefoner betyget 88 av 100 när det gäller att ange hur nöjd man är med sin telefon. Bland de stora tillverkarna kommer sedan Nokia med ett snittbetyg på 80, följt av Samsung på 76 samt Sony Ericsson och  HTC som båda får 75.

Årets resultat är betydligt mera samlat än användarnas nöjdhetsbetyg från förra året. Då fick Iphone ett snittbetyg på 90 och motsvarande siffra för HTC var 80, dessa båda tillverkare har alltså sjunkit i anseende bland sina kunder.

Samtidigt ökade betygen för Sony Ericsson, Nokia och Samsung. Störst ökning under året har skett bland Samsung kunder, som höjt snittbetyget från 58 till 80.

Spridningen är större när användarna tillfrågas om hur troligt det är att de kommer välja samma tillverkare nästa gång de köper en mobil. Störst chans är det att den som har en Iphone idag köper en ny Iphone (86 av 100). Såväl Sony Ericssons som Samsungs och Nokias användare är mera benägna att byta och motsvarande siffror bland deras kunder är 65, 67 respektive 62.