Inte bara App Store

Iphone och Ipad uppges få fler app-butiker

Apple uppges arbeta med att tillåta tredjepartsbutiker för Iphone och Ipad.

Publicerad Uppdaterad

Det är läckaren Mark Gurman som i publikationen Bloomberg går ut med informationen att Apple uppges arbeta med att tillåta fler app-butiker än enbart App Store i Iphone och Ipad. Detta som en del av mer övergripande förändringar för att göra enheterna mer öppna för utomstående aktörer, och för att följa EU:s strikta krav som kommer att träda i kraft 2024.

Apple har i viss mån öppnat upp delar av enheternas funktionalitet tidigare, till exempel kan tredjepartsappar interagera med Siri, läsa NFC-taggar, byta tangentbord och så vidare.

Enligt Gurman arbetar nu Apple bland annat med att öppna upp fler application programming interfaces, eller API:er, för att låta tredjepartsutvecklare utnyttja dem. Det skulle bland annat handla om att öppna upp de befintliga restriktionerna för webbmotorer vilket skulle göra det möjligt att använda andra webbläsarmotorer än Apples egna WebKit som driver Safari.

Den stora förändringen enligt Gurman är dock att Apple gör sig redo att låta iPhone- och iPad-användare installera appar via alternativa appbutiker, vilket skulle betyda att utvecklare kan komma att officiellt kunna distribuera iOS-appar utanför App Store.

Det är inte sagt när dessa förändringar kan komma att börja lanseras, men det spekuleras i att de första kan komma att dyka upp i Ios 17 och Ipad OS 17 som lär komma ut hösten 2023.

Källa