Vill ha en del av den lukrativa kakan

Iphone-skärmar: Japan Display utmanar Samsung

Att få uppdraget att tillverka skärmar till Apples Iphone-enheter är självfallet extremt lukrativt, givet de enorma volymer som Apple säljer av sina telefoner. Och Japan Display kan mycket väl bli en stark utmanare till Samsung när det handlar om tillverkningen av OLED-skärmar för Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Samsung kommer med allra största sannolikhet att tjäna minst sagt grova pengar på att tillverka OLED-skärmarna till Apples kommande Iphone X. Beräkningar gör gällande att det handlar om uppåt motsvarande svindlande 116 miljarder kronor. Men som i alla sammanhang när någon lyckats bärga en riktigt lukrativ deal av något slag, så står alltid någon annan aktör i kulisserna och letar efter ett bra tillfälle att ta sig in på scenen. Japan Display har satsat stora pengar på sin OLED-produktion – i synnerhet när det gäller mindre skärmpaneler – och ska enligt uppgifter till Reuters ha en mycket kostnadseffektiv tillverkningsprocess under utveckling. 

Lär fortsätta med OLED

Samtidigt pekar det mesta på att Apple kommer att fortsätta att använda OLED-skärmar i flera av sina telefoner även i framtiden, och enligt färska uppgifter till Wall Street Journal så ska man dessutom redan ha uttryckt intresse för ett samarbete med Japan Display på LCD-sidan. I takt med att Japan Display ökar sin OLED-kapacitet kan företaget därmed bli ett intressant komplement till Samsung, och kanske rent av också ersätta dem. En av de viktigaste anledningarna bakom valet av Samsung som leverantör är nämligen just att de i dagsläget i princip är ensamma om den kapacitet som krävs för att tillgodose Apples behov. 

Kommer att ta tid

Men även om Japan Display gör enorma investeringar och bygger ut sin produktionskapacitet så kommer det självfallet att dröja innan man når samma kapacitet som Samsung. Det är således sannolikt först om flera år som ett byte av leverantör kan bli aktuellt för Apples del. 

Källa