https://www.mobil.se/nyheter/iphone-xr-succe-eller-besvikelse-analytikerna-ar-oeniga
566109
Nyheter
Flipp eller flopp beror på vem man frågar

Iphone XR – succé eller besvikelse? Analytikerna är oeniga

Två analysfirmor drar helt olika slutsatser kring försäljningsframgångarna för Apples nya Iphone XR, trots att man baserar sina respektive omdömen på samma data.

Apple släppte som bekant tre telefonmodeller i år. Två regelrätta uppföljare till förra årets Iphone X i form av XS och XS Max, samt en lite enklare modell kallad Iphone XR, som framför allt är rustad med LCD-skärm istället för OLED-skärm. Många analytiker förutspådde att XR skulle bli en riktig storsäljare och stå för runt hälften av alla levererade nya Iphone-enheter till årsskiftet. Men så här i kölvattnet av den första försäljningshelgen så börjar åsikterna spreta. En av analytikerna håller fast vid att Iphone XR är en storsäljare, medan en annan menar att telefonen sålt betydligt sämre än förväntat. Detta trots att man utgått från samma data när man gjort sina anlyser, närmare bestämt uppgifter från Apples leverantörer. 

Påstås ha sålts i nio miljoner exemplar

Iphone XR ska enligt Rosenblatt Securities-analytikern Jun Zhang ha sålts i nio miljoner exemplar. Det är så klart en strålande siffra för vilken telefontillverkare som helst beaktat den korta tid som enheten varit tillgänglig. Men Zhang menar att det ändå är en besvikelse och att försäljningen borde ha legat på 10 miljoner enheter vid det här laget. Således väljer Rosenblatt Securities att skriva ned sina förväntningar på produktionsvolymen. Däremot tror man fortfarande på rekordintäkter, till följd av att telefonen är tämligen dyr (i Sverige börjar priserna på 9 495 kronor). Leverantörsanalytikern Cowan – som tittat på samma data – menar däremot att deras prognos ligger fast och att man även fortsättningsvis förväntar sig att XR ska stå för hälften av all Iphone-försäljning. 

Inga officiella siffror

Exakt hur det går är alltid svårt att säga när det gäller Apple, som av tradition inte delar med sig av försäljningssiffror särskilt ofta. Apple kommer med en ny kvartalsrapport i övermorgon, och då kan vi eventuellt  få lite inblick i hur XS- och XS Max-försäljningen gått, men XR lär man knappast redovisa någonting kring så här kort efter lanseringen. Kommer några siffror om den enheten så kommer de i så fall först vid nästa kvartalsrapport. Apple-analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare hävdat att förhandsbokningarna av XR tyder på en starkare försäljning än vad Apple fick med Iphone 8 och 8 Plus förra året.