https://www.mobil.se/nyheter/jolla-f-r-tummen-upp-av-ryssland
562434
Nyheter
Certifierad

Jolla får tummen upp av Ryssland

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/sailfishonandroid.jpg?itok=S-VMqbJ7', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/sailfishonandroid.jpg?itok=PgdK7buO', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/sailfishonandroid.jpg', w: 2000, h: 1330, title: ' ' },]
Sailfish är nu det enda officiella operativsystemet som är certifierad i Ryssland för officiell- och affärsverksamhet.

De ryska myndigheterna har tittat på alternativa operativsystem till amerikanska Android. Nu har det från officiellt håll bestämts att finskutvecklade Sailfish blir det officiellt rekommenderade operativsystemet i landet. 

Det är beslutsfattare bakom ”Unified Register of Russion Software for Computer and Databases” som har certifierat Sailfish. Med det hoppas regeringen att sänka dagens Androids och Ios dominans från 95 procent till 50 procent år 2025. Myndigheterna har tidigare även haft Samsungs-stödda Tizen operativsystem som ett tänkbart alternativ.   

Sailfish har licenserat operativsystemet till det ryska företaget Open Mobile Platform (OMP), som ska utveckla en anpassad version av Sailfish för användning på den inhemska marknaden.  

"Vi tror att Sailfish, som är baserad på öppen källkod och är oberoende, är framtidens mobila operativsystemplattform. Den har stor potential i Ryssland och på andra ställen. Sailfish OS RUS är byggd på principer som medverkan och partnerskap, och vi rekryterar aktivt partners och medlemmar i utvecklarsamfundet som ska ta initiativet till nya höjder i Ryssland.", säger OMP:s vd Pavel Eyges, enligt Techcrunch. 

"Vår roll är att tillhandahålla operativsystemet och hålla den kompatibel för olika användningsområden, samt att göra den effektiv.", säger Jollas vd Sami Pienimäki till Techcrunch.    

Jolla för även samtal med Kina, Sydafrika och regeringar i Baltikum om en potentiell integration.  

Ämnen