Platta på Indiegogo

Jolla släpper surfplatta på Indiegogo

[UPPDATERAD] Finska Jolla breddar portföljen med en surfplatta, och får den finansierad via Crowdfunding.

Publicerad Uppdaterad

Med en telefon i bagaget känner sig Jolla mogna att bredda portföljen med en surfplatta. Den kallas helt enkelt Jolla Tablet och är av det lite mindre slaget. Skärmen är på 7,85 tum med upplösningen 1536x2048 pixel (”för att matcha Ipad Mini” som Jolla själva säger, även om rätt många plattor matchat och gått om Apples miniplatta för länge sen) och det hela drivs av ett Intel-chip med fyra processorkärnor på 1,8 gigahertz och två gigabyte arbetsminne. Utöver minneskortplats finns 32 gigabyte lagring på insidan tillsammans med ett 4300 milliamperetimmar batteri. Hela paketet går in i ett 8,3 millimeter tunt skal och plattan väger in på 384 gram. Givetvis är det företagets eget operativsystem Sailfish som körs på den.

Sailfish är som bekant avknoppningen av Meego/Maemo som Nokia och Intel var drivande i, som faktiskt använts i surfplattor långt innan begreppet ens var uppfunnet. Nokia 770 ser visserligen inte ut som dagens plattor riktigt och det gör inte systemet alls, men de delar samma grund. När det gäller Sailfish och appar finns det givetvis sådana skrivna för systemet, men det finns även kompatibilitet med Androidappar så att du inte ska känna att något saknas.


För att finansiera det hela har Jolla valt att gå via Indiegogo, där de kört igång sin kampanj under dagen. Det var till en början ett begränsat antal på 2000 plattor som kunde köpas på detta vis, och uppenbarligen underskattade Jolla efterfrågan, för målet på 380 000 dollar nådde man ett par timmar in på 21-dagarskampanjen. Nu har man lagt upp 2000 plattor till för förbeställning, men priset ökar så den som vill ha plattan för 204 dollar bör slå till nu. Leverans ska ske i maj nästa år enligt sidan och den skeppas bara till EU-länder, Norge, Schweiz, USA, Indien, Kina, Hong Kong och Ryssland.

Jollas crowdfunding-satsning gick betydligt bättre än Ubuntus, men så satte man också målet till ungefär en procent av Ubuntus mål. Intressant notis i sammanhanget är att vi nu fått två finska surfplattor på samma vecka, då Nokia lite oväntat presenterade sin första Androidplatta nyligen.

Jolla tablet på Indiegogo