Släpps q4 2013

Jolla visar upp sin första telefon

Här är Jolla - den första telefonen som körs med det nya operativsystemet Sailfish OS.

Publicerad Uppdaterad

När Nokia bestämde sig för att skrota MeeGo till förmån för Windows Phone, valde en grupp anställda som tidigare arbetat med MeeGo-modellen Nokia N9 att säga upp sig. Efter en tid startade man i stället Jolla. 

Det har gått ett halv år sedan man visade upp operativsystemet Sailfish OS, som på många sätt och vis fortsätter på samma spår som Nokias N9:a. Enligt Jolla vara Sailfish OS vara fokuserat på att göra multitasking så enkel som möjligt.  

Användarna behöver till exempel inte gå in i en musikapp för att pausa låten man lyssnar på - det ska räcka med att svepa med fingret över musikappens ikon direkt på hemskärmen. Utöver detta ska operativsystemet erbjuda stora möjligheter till personalisering, samt "snabb och okomplicerad interaktion" för användarna.  Sailfish OS ska också kunna köra Androidappar, men i vilken utsträckning är ännu i inte klarlagt.

Minimalistisk desgn

Tidigare versioner av Sailfish OS visades istället upp på utvecklarversioner av ovan nämnda Nokia N9, men företaget lovade då att man skulle släppa en egen lur vid ett senare tillfälle. Sedan dess har Sailfish OS-fans världen över hållit andan.

På måndagen var det äntligen dags för Jolla att visa sin första smarta mobiltelefon. Bilderna som släpptes visar en enhet med minst sagt minimalistisk design. Framsidan utgörs av en 4,5-tums Estrade-skärm, och det ser ut som enheten helt saknar kapacitiva knappar. Istället sker all navigering i gränssnittet med hjälp av olika gester. 

Telefonens baksida utgörs av ett löstagbart skal, kallat "The Other Half" av Jolla. Det intressant med skalet är att färgen på det kan påverka telefonens gränssnitt. Sätter du på ett skal i en ny färg anpassar sig gränssnittet efter det. 

4,5-tumsskärm

Uppgifterna om telefonens specifikationer är sparsamma, men vi får reda på att Jolla är försedd med en dubbelkärnig processor. Telefonen ska stöd för 4G och har 8-megapixelskamera med autofokus. Enhetens lagringsminne är på 16 gigabyte, men telefonen ska också ha plats för mikroSD-kort. 

Priset för Jollas första telefon ligger på 399 Euro, vilket motsvarar cirka 3 500 svenska kronor. Jolla har nu inlett en kampanj där de som är intresserade ska kunna förbeställa en Jolla-telefon från och med i dag. 

Förhandsbeställningspriserna, som ligger på 40 euro respektive 100 euro, gäller ett paket där bland annat en limiterad tidig utgåva av Jolla-telefonen ingår.  Den som väljer att betala 100 euro i förbokningsavgift kommer att få den summan avdragen från det totala priset. I paketet ingår även ett "exklusivt" The Other Half-skal.

Källa