Intervju med Samsungs representant

”Kameran i S9 en stor förbättring”

På mobilmässan i Barcelona får vi en pratstund med Andreas Bergqvist och utöver att ta upp frågor som dykt upp från Mobils läsare frågar vi även hur mycket nytt S9 bidrar med.

Publicerad Uppdaterad

Andreas Bergqvist är produktchef för området Telecom på Samsung i Norden och alltså ansvarig för bolagets smartphones.

Vad säger du till de som tycker ni förnyat för lite och att S9 är för lik föregångaren S8?
– Anledningen till det är nog att formgivningen av S8 varit väldigt uppskattad och att vi fått mycket positiv feedback på den. Särskilt då att vi introducerade S8 med sin infinity display.

Samtidigt anser Andreas Bergqvist att förbättringarna i kameraprestanda är något av de främsta förbättringarna man gjort och påpekar även att man lyssnat på feedback från användarna och nu har fingeravtryckssensorn längre ner på baksidan av telefonen för att den ska bli enklare att nå.

Tycker du att innovationstakten inom smartphones har gått ner, att det får användare att känna behov av att byta telefon mera sällan?
– Jag har inga sådana siffror och det är inget vi märker. S9 och S9 Plus erbjuder många förbättringar där kameran är ett tydligt exempel, men ett annat är stereoljudet med Dolby Atmos som ger riktigt bra ljud även i en stökig miljö som här på mässan med många andra ljud i omgivningen.

På presskonferensen där telefonerna lanserades talades det en del om framtiden för AR, augmented reality, men inget om VR som ni haft så starkt fokus kring tidigare år? Är den satsningen nedlagd nu?
– Nej det är den definitivt inte. Den senaste Gear VR fungerar med både S9 och S9 Plus och vi satsar fortsatt på den tekniken, liksom på AR där vi till exempel visat hur S9 och S9 Plus kan översätta en restaurangmeny från ett främmande språk direkt genom att du bara riktar kameran mot menyn.

Användningsområden för AR och VR

– Restaurangmenyn är ett användningsområde för AR och igår hittade jag en restaurang genom att använda AR-funktionen och få lämpliga restauranger utpekade direkt i kameravyn. Att ha allt samlat på ett ställe på det viset tillför mycket till användarupplevelsen.

För vr med mobiltelefoner anser Andreas att de främsta användningsområdena finns för privatpersoner i form av form av spel och i andra sammanhang är deras VR-headset Odyssey i samarbete med Microsoft är ett alternativ.

En fråga som dykt upp från våra läsare är angående plats för dubbla simkort i S9 och S9 Plus. Det verkar finnas lite olika uppgifter hos olika återförsäljare?
– I Norden har all S9 och S9 Plus dubbla simkortplatser, oavett om man köper den direkt från Samsung, från operatör eller från andra återförsäljare, avslutar Andreas Bergqvist.