https://www.mobil.se/nyheter/kanada-f-rbjuder-operat-rsl-s
563566
Nyheter
Ingen mer inlåsning

Kanada förbjuder operatörslås

I Kanada blir operatörslåsta enheter förbjudna i december.
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/maxresdefault_0.jpg?itok=Xc3c7BBp', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/maxresdefault_0.jpg?itok=5WkrR-yi', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/maxresdefault_0.jpg', w: 1280, h: 720, title: 'I Kanada blir operatörslåsta enheter förbjudna i december. ' },]
Från och med den 1 december i år får kanadensiska operatörer inte längre operatörslåsa de telefoner som subventioneras med abonnemangen. Och befintliga telefoner med operatörslås blir gratis att låsa upp.

I Sverige har vi vant oss vid operatörslås, även om vissa operatörer sedan en tid tillbaka helt eller till viss del frivilligt upphört med saken. I Kanada har man nu däremot valt att lagstifta bort möjlighten till operatörslås. Från och med den 1 december i år är det helt enkelt förbjudet för de kanadensiska operatörerna att begränsa användandet av subventionerade telefoner till deras egna SIM-kort. Dessutom måste operatörer som tidigare låst sina enheter låsa upp dem åt sina kunder gratis. 

Restriktion gav högre priser

Förändringen av lagstiftningen sker i kölvattnet av att man tidigare förkortat den längsta möjliga låsningstiden i landet från tre till två år. Den förändringen ledde till högre priser. Och det är inte helt utan motargument som de nya förändringarna nu klubbats igenom. Vissa grupper har hävdat att operatörslås exmpelvis är bra som ett slags stöldskydd. Andra har argumenterat för att ett tak på upplåsningsavgiften hade varit en bättre väg att gå. Men den kanadensiska telekommyndigheten CRTC valde till slut att basera sitt beslut på vad konsumenterna föredrar. 

Lättar upp fler restriktioner

Samtidigt väljer CRTC även att göra det enklare att säga upp sitt abonnemang. Nu kan man inom 15 dagar från det att kontraktet tecknades avsluta sitt abonnemang utan några extra kostnader. Detta under förutsättning att enheten man fått med abonnemanget är i mycket gott skick och att man inte använt mer än hälften av sin månatliga datamängd.