1
1
https://www.mobil.se/nyheter/kanadensisk-polis-apple-airtags-anvands-for-att-stjala-bilar
571320
Nyheter
falskt
Stjäla med Airtag

Kanadensisk polis: "Apple Airtags används för att stjäla bilar"

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/porsche-1851246.jpg?itok=jZ3hSwMb', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/porsche-1851246.jpg?itok=yF-mcAnH', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/porsche-1851246.jpg', w: 2000, h: 872, title: ' ' },]
Via ett pressmeddelande har Polisen i Kanada varnat för att Apples Airtags används för att spåra och sedan stjäla bilar.

En regionpolis i Kanada har skickat ut ett pressmeddelande där de varnar sina invånare för biltjuvar som använder en ny teknik för att få tag i exklusiva bilar. Det är nämligen så att de har upptäckt flera fall där biltjuvar har "märkt" bilar de vill stjäla med Apples Airtags när de sett dem på parkeringsplatser medan deras ägare uträttar ärenden. Sedan kan tjuvarna följa bilen hem till ägaren och vet sedan exakt var den står och när mörkret kommer har tjuvarna sedan lagt in en stöt. 

De har tagit sig in i bilen och med hjälp av en dator de kopplar in i bilens dataport har de programmerat om mjukvaran för att acceptera en annan nyckel än den vanliga bilnyckeln. Det gör att tjuven kan starta bilen med hjälp av en medhavd nyckel. 

Polisen rekommenderar att man, om möjligt, placerar bilen i ett låst garage, skaffar ett rattlås eller ett lås till dataporten i bilen. 

Den kommande versionen av Ios har sagts ha en funktion som gör att du kan spåra andras Airtags, något som skulle kunna hjälpa i det här fallet eftersom du då kan kolla av om din bil har en Airtag dold någonstans. 

Vi har inte kunnat hitta några fall där den här tekniken använts i Sverige, men det kan ju ändå vara en poäng att vara uppmärksam. 

Källa