Inför släppet 18 september

Kolla in viktigaste funktionerna i Ios 7

Numera kan du få uppslag på appar som är populära i närheten.
Ingen sveprörelse för att svara i telefonen utan fyra tydliga knappar.
Du stänger appar helt genom att svepa skärmbilden till skärmens högre kant.
Färgglatt och lekfullt i spelcentret.
Ja, Apple tycker att det är bra med ringsignaler.
Även pinkodsinmataren har fått ett ansiktslyft.
Det är lätt att blockera reklam.
Här är telefonens nya knappsats.
Inställningsmenyn har också fått nya ikoner.
Här är IOS7:s inbyggda fotofilter.
Möjligheterna att dela innehåll från Safari har utökats.
Dubbelklicka på hemknappen för att kunna bläddra genom dina öppna appar.
Så här ser din startskärm. Nya färger och nya ikoner.

Apples nya operativsystem, Ios7, lanseras skarpt till allmänheten den 18 september. Mobil har fått möjlighet att testa systemet redan nu. Här är de viktigaste nyheterna.

Publicerad Uppdaterad

Ios7 lanserades som beta till utvecklare i juni 2013 och genomgått ett antal ändringar sedan dess. Direkt efter Apples presentation av såväl plattformen som tillverkarens två nya telefoner, Iphone 5s och Iphone 5c, på tisdagen, släppte Apple iOS 7 GM seed till utvecklarna. Mobil.se har fått kika på det. Notera att det enligt Apple finns 200 nya funktioner i Ios 7. 

Kolla in alla bilder här i bildspelet för att se de nya funktionerna.

Snabbtillgång till kontroll över de vanligaste inställningarna

Att snabbt kunna öppna de allra vanligaste inställningarna är något som en rad andra telefoner redan erbjuder. Den möjligheten finns numera även i Iphone. Kontroll över vanliga inställningar får du när du drar fingret upp från botten av skärmen, oavsett vilken app du är inne i. De funktioner som finns i snabbkontrollen är: Flygplansläge, wifi, stör ej, stående riktningslås, ficklampa, klocka, kalkylator, kamera.

Nytt notiscenter

Notiscentret, alltså rullgardinen du kan dra ner är nu uppdelad i Idag (där du ser kommande händelser, vädret där du är), Alla (där appar lämnar sina meddelanden) och Missade. Menyn går att dra ner oavsett vad du redan gör.

Överblick över öppna appar

Ett dubbelklick på hemknappen visar nu bara multitaskingen, alltså funktionen för att växla mellan program. Inte som tidigare även musikstyrning och annat. Ett dubbelklick på hemknappen låter dig även avsluta ett program helt genom att dra skärmbilden ut ur skärmen.

Spotlight-sök

Istället för att trycka på hemknappen för att öppna Apples sökfunktion, Spotlight, kan man nu dra från skärmens högre kant för att öppna Spotlight.

Lättare delning med Share Sheet och AirDrop

Delning av webbinehåll till Twitter, Facebook, mejl- eller telefonkontakter har också utvecklats. Delningsknappen sitter i skärmens nedre kant och erbjuder ytterligare funktioner, exempelvis möjligheten att lägga till i läslistan, till hemskärmen, kopiera eller skriva ut sidan.

Fler funktioner i kamera-appen och bildgalleriet

Kamera-appen har ändrats en hel del. Det går exempelvis att ta seriebilder och panoramabilder. Några nya funktioner är Instagraminspirerade, exempelvis möjligheten att ta bilder i kvadratisk form eller att använda filter i realtid samtidigt som du tar bilden. Det går också att ta panoramabilder. De olika funktionerna visas i en slags rullande meny.

Bilder kan laddas upp direkt från galleriet till ett konto på bildtjänsten Flickr som erbjuder 1 terabyte lagringsutrymme gratis. Det går dessutom att gruppera dina bilder på nya sätt, enligt exempelvis ”moments”, alltså händelser, eller i en årsvy.

Förbättrad Safari

När du skrollar ner på den webbsida du läser försvinner sökmenyn i skärmens högra kant samt delnings- och bläddringsmenyn som sitter i botten av skärmen. Därmed får sidan mer utrymme på skärmen. Genom att skrolla upp igen visas menyerna igen.

Istället för en lista på de sidor som du öppnat i Safari visas nu skärmavbilder av själva sidorna. Bläddringen mellan sidorna ger någon slags 3D-effekt. För att öppna en sida klickar man helt enkelt på den. I botten av bildspelet listas även de senaste sidor som du besökt i en av dina Apple-enheter. Det är också enklare att välja privatsurfning direkt på den sida som du besöker.

Förbättrad Siri

Siri, Apples röststyrda assistent i Ios, har fått en ny grafisk hemvist. Appen kommer även med en ny manlig röst och möjligheten att söka i wikipedia. Det går också att läsa upp meddelanden från olika appar som LinkedIn. Siri kan också visa ens Twitterflöde och skicka Twitter-meddelanden, men inte läsa upp dina tweets.

Blockera kontakter

Har du oönskade förföljare kan du nu blockera samtal och meddelanden från de kontakterna.

Blockera reklam

Man kan i inställningarna begränsa spårning av uppgifter när man surfar. Det går också att nollställa annonsidentifierare. Detta begränsar annonsörernas möjligheter att skicka riktad reklam.

Bättre kontroll över de app som har tillgång till dina uppgifter

Man kan direkt i inställningarna kontrollera vilka tredjeparts-appar som är kopplade till exempelvis Twitter eller Facebook, två appar som begär åtkomst till dina data.

Lättare köp av ringsignaler

Att satsa på ringsignaler känns kanske lite 90-talsaktigt men Apple var mycket stolta att demonstrera de förbättringarna man gjort till ringsignalsljudet. Det är också lättare att ladda ner nya ringsignaler från Itunes.

Vattenpass

Utöver vanlig kompass har Kompass-appen i IOS7 även ett vattenpass.

Mappar

Varje mapp har max nio ikoner synliga åt gången, men du kan svepa mellan sidor i mappen så betydligt fler appar kan sparas där.

Designnyheter

Utöver nya formen på ikonerna och menyer så bjuder Ios 7 på ytterligare några nya finesser.

Telefonappen har fått en ny design, med runda knappar i knappsatsen. Man svepar inte längre för att svara utan klickar på en ny svar-knapp. Nytt är också möjligheten att bli påmind om att ringa tillbaka någon. Att svara genom ett meddelande som man definierar på förhand visas också som en knapp.

Ios 7 erbjuder en spegelfunktionen som använder kameran. Spegelfunktionen används exempelvis i Facetime-appen där en svag livebild av dig visas som bakgrund.

I mejlprogrammet erbjuds möjligheten att använda olika funktioner som tidigare endast gick att använda när du väl hade öppnat ett meddelande. När du drar fingret från höger till vänster över ett mejl får du upp valen för att radera, men även under \"Mer\" så finns Svara, Vidarebefordra, Flytta med flera val.

Tidningskiosken har fått ett nytt utseende, till skillnad från Ibooks som ser likadan ut. Tidningskiosken kan nu den som vill gömma undan i en mapp, något som tidigare inte var tillåtet.

Även klockan har fått ett ansiktslyft, med exempelvis större knappar för att ställa in larm samt en rullande meny för tidtagatursfunktionen. Ställer du in larm visas nu en ikon på hemskärmen.