USA:s konflikt med Huawei

Kommentar: Lösningen förmodligen utanför Huaweis händer

Huaweis chefsjurist läste sitt anförande från en Mate X, Huaweis nya vikbara 5G-mobil.

Huawei har utsatts för ett hårt slag av USA:s regering, men vad händer sedan?

Publicerad Uppdaterad

USA har förbjudit amerikanska bolag att handla med Huawei. ZTE råkade ut för liknande åtgärder förra året och tvingades till villkorslös kapitulation, men Huawei har andra förutsättningar. Företaget har egen tillverkning av kretsar, och det man inte gör själva kan man nog få tag på från andra företag utanför USA. Att inte kunna använda Android är förstås potentiellt katastrofalt, men på den starka hemmamarkaden Kina används inte Googles tjänster hursomhelst, och Huawei har ersättningsappar för samtliga Googletjänster. Det innebär att man skulle kunna förlita sig på Open Source-versionen av Android. Om detta går hem utanför Kina är en öppen fråga, i synnerhet en egen appbutik i stället för Googles, men det innebär i alla fall att Huawei klarar av att ta fajten under längre tid. Härnäst lär USAs myndigheter leta efter kritiska företag och tjänster som man kan stoppa för Huawei för att försvåra deras verksamhet.

Vilken risk tar du som användare om du köper en Huaweitelefon nu? På kort sikt ingen alls. Google har meddelat att deras tjänster och appar kommer att fortsätta att fungera på befintliga telefoner. Man kommer inte att kunna skicka ut systemuppdateringar, och om telefonen inte säkerhetsuppdateras utgör det en litenrisk, men i praktiken är det mycket få användare som någonsin drabbas av att säkerhetsluckor i systemet utnyttjas. Det stora frågetecknet är hur läånge denna blockad pågår. Om den pågår ett halvår lär du som Huawei-användare inte märka av någonting. Pågår den ett år kommer du inte att få Android Q till din telefon, men är det hela världen?

Men det finns en annan osäkerhet för dig som konsument, och det är amerikanska myndigheters agerande. I dagsläget är amerikanska tjänster inte blockerade från Huaweis telefoner, men vet vi att man inte kommer att vidta ytterligare åtgärdersom gör att Play Store slutar att fungera på Huaweis mobiler? Jag kan inte lova det.

Huawei har som sagt avvisat en ZTE-lösning. Frågan är om USA ens är intresserat av att erbjuda en. De formella anklagelserna mot Huawei är penningtvätt och brott mot Irans sanktioner, men USA riktar också på ett väldigt passiv-agressivt sätt anklagelser om spionage för kinesiska statens räkning mot Huawei. Det framförs till exempel som skäl för Trump att förklara nationellt nödläge i telekomsektorn, men så länge man inte riktar någrafaktiska anklagelser om detta blir det omöjligt för Huawei att försvara sig. För oss utomstående är det omöjligt att avgöra om amerikanska underrättelsetjänster sitter inne med hemligstämplade bevis på att Huawei är inblandade i spionage, eller om det bara är paranoida fantasier jämförbara med Saddam Husseins icke-existerande lager av massförstörelsevapen.

Oavsett vilket tyder USA:s tillvägagångssätt på att man är ointresserade av kompromissvilja från Huaweis sida, och att företagets framtid ligger utanför Huaweis händer. Det är i stället den kinesiska staten man är ute efter. Det pågår ett handelskrig mellan USA och Kina och att lätta på sanktionerna mot Huawei är nu en del av USAs prutmån när man vill få fram ett nytt handelsavtal med Kina. Att lösa frågan om Huawei utanför handelstvisten med Kina ligger därför inte i USA:s intresse.

Det finns ytterligare en fråga att ställa sig. Vad händer om handelskriget fortsätter att dra ut på tiden? Senast i höst, när Huawei väntas lansera sin toppmodell Mate 30 kommer Huawei att behöva ha ett svar på det. Om handelstvisten med Kina inte är löst då lär vi få se en Androidmobil i stora drag lik det vi sett hittills från Huawei, men utan Googles appar. Antingen väljer man att begränsa vilka marknader man säljer den på, eller så satsar man på att bygga upp en egen appbutik likt Amazon har gjort med sina Fire-surfplattor.

Huawei är en tillräckligt stor aktör för att detta ska vara ett projekt som inte är dömt att misslyckas. Och lyckas man med det finns egentligen väldigt lite som motiverar Huawei att återgå till fållan. Skadan blir då i stället amerikanska företags som förlorat en storkund. Och för oss användare en oönskad fragmentering av Android.