Erik Mörner

Kommentar: Nokia + Android

Nokia X med Android visar potentialen för alternativet.

Publicerad Uppdaterad

Vi är nog många som undrat hur mobilmarknaden hade sett ut och hur Nokias roll på den skulle vara om man inte valt Windows Phone. Det jag än så länge sett av Nokias Androidmobiler ser väldigt bra ut. Android har alltid gjort sig känt som anpassningsbart och flexibelt, vilket Nokia tydligt demonstrerar i Nokia X-familjen. Det är inte mycket i gränssnittet på Nokias Android-mobiler som avslöjar att det rör sig om just Android där under skalet. Nokias styrkor har framförallt varit material och design och det har följt med även till Nokia X.

Tillverkare av Androidmobiler har alla i mer eller mindre utsträckning anpassat sin mjukvara för att sticka ut i mängden. Det var också det som var Nokias argument när man valde Windows Phone från början. Att möjligheterna att särskilja sig och att skapa en profil var större där. Med Nokia X bevisar Nokia själva att det var fel. Nokias gränssnitt i X liknar inget vi sett i Android. När man med fingret håller in på en ruta på hemskärmen för att omorganisera rutorna flödar de övriga rutorna runt och anpassar sig efter vad du gör. Lika smidigt reagerar skärmen på tryck och intrycket av hur det ser ut när Nokia själva demonstrerar systemet är mycket positivt.

Att man utöver grunden även lagt till sina egna tjänster (offline-navigering, kartor, gratis onlineradio) och framförallt Fastlane förstärker ytterligare intrycket att Nokia mycket väl har potential att hävda sig även bland lite dyrare Android-mobiler. Det vi hittills sett av Nokia X och då framförallt mjukvaran visar tydligare fördelar än Nokia med sin Windows Phone-satsning gjort. Nokias styrka inom Windows Phone handlar i större utsträckning om design och hårdvara.

I den här Android-mobilen är Nokias profil betydligt tydligare än den någonsin varit i deras Windows-mobiler. En befogad fråga är ju vilka tankar kring profilering Nokia-ledningen hade när man valde Windows Phone, som i jämförelse med andra system (Ios exkluderat) är ytterst begränsat när det gäller anpassningar. Startskärmen i Windows Phone ser i grunden likadan ut oavsett vilken tillverkare du vänder dig till. Nokias främsta chans att profilera sig har istälet varit via hårdvara som kameran i Lumia 1020 och via design då i form av färgglada mobiler i starka färger och nya material, inget av dessa egentligen kopplat till valet av Windows Phone. I Nokia X finns en helt annan möjlighet för bolaget att utrycka sig.