Special: Samsung Galaxy S8

Krönika: Galaxy S8 är bättre på allt – och ingenting

De stora, revolutionerande teknikgenombrotten uteblev, men det som är unikt Samsung gör att S8 och S8+ höjer sig över konkurrenterna.

Publicerad:

29 mar 2017 - 17:01

Uppdaterad:

29 mar 2017 - 17:01

Att maximera skärmytan genom att ta bort så mycket som möjligt av kanten runt är en tydlig trend. Vi har sett det hos bland annat LG och man kan vänta sig att flera tillverkare följer efter. När jag testat telefoner med stor skärmyta och trots det litet format har jag dock snabbt konstaterat att det inte räcker. 

“Stort” årets grej?

Kanske hade Samsung hoppats att den större skärmen skulle vara årets stora grej och ensam motiverat kunderna att byta upp sig från tidigare flaggskepp, Samsungs egna eller konkurrenternas. Sanningen är dock att det krävs mer och det verkar Samsung ha förstått. Det jag framförallt uppskattar i Samsung Galaxy S8 och S8+ är anpassningarna i mjukvaran som gör att man kan utnyttja skärmytan på ett effektivt sätt som tidigare inte varit möjligt.

Utebliven revolution

Tittar vi bortom skärmen finns det få nyheter som skakar om mobilmarknaden i grunden. Kameran, som annars är en viktig funktion för många är mer eller mindre som i föregångaren. Vi får vattentålighet och trådlös laddning som tidigare och dessutom 4G och wlan i gigabithastighet, dock förutsatt att nätet stödjer det. Några framsteg när det gäller batteritid tycks vi dock bli utan. Samsung Galaxy S8 förbättrar istället hela upplevelsen i det lilla.

Bestående intrycken

Anpassad mjukvara brukar vara något som vi användare skyr, men här är det just anpassningar ovanpå Androidmjukvaran som lyfter upplevelsen. Ingen onödig yta i skärmen tas upp av statusmenyer och hemknapp. Därför visas filmer när jag till exempel tittar på Youtube verkligen i hela skärmen och det är en betydande fördel. Skärmen har ett format som skiljer sig från de flesta Youtube-klipp, men med ett enkelt klick kan jag välja att zooma in och få film som verkligen lyser upp varje tillgänglig pixel.

Möjligheten att dela upp skärmen och köra flera appar samtidigt fyller en faktiskt funktion när skärmen är så här stor (och långsmal). Framförallt möjligheten att visa endast en del av en app i ett fönster och nyttja resten av skärmytan till annat tillför värde.

Hade jag önskat mig en revolutionerande kamera, tre dagars batteritid och ihoprullbar skärm, ja kanske, men de fördelar för egentligen allt vardagsanvändande, stort som smått, som mjukvaran möjliggör är ack så viktigt. Möjligheten att styra det mesta med bara en hand, den delade skärmen jag nämnt och appar som verkligen visas i hela skärmytan. Det är det som gör att man upplever den större skärmytan som en faktisk fördel.

.

.

 

.