https://www.mobil.se/nyheter/kr-nikor/kr-nika-l-ngt-innan-android
561571
Krönikor
Erik minns

Krönika: Långt innan Android

När HTC nu släppt sin senaste Androidtelefon HTC 10 passar det bra att se tillbaka på bolagets historia.

Taiwanesiska HTC är visserligen den tillverkare som var först med att släppa en telefon baserad på Googles operativsystem Android, men det var långt ifrån starten för bolagets framgångar. HTC tillverkade innan dess bland annat Microsofts första mobiltelefon med Windows Mobile. Jag blev 2002 inbjuden till London för att bevittna lanseringen av den första mobiltelefonen med Windows, efter att Microsoft i flera år levererat operativsystem till handdatorer, bland annat HP Ipaq som faktiskt HTC tillverkade på uppdrag av HP. I London när den första Microsoftmobilen skulle visas upp fick vi under rubriken »First« (först) löften om att nu skulle man kunna kombinera arbete och nöje i en telefon. Du skulle kunna surfa och hitta information, med hjälp av wap då. På hotellet skrev jag kort därefter min text på den lilla handdatorn Prion Revo, kopplade upp den via IR till Nokiatelefonen jag hade med mig och skickade på det viset texten till redaktionen hemma i Sverige. Just den telefon som lanserades där i London, den kallades Orange SPV, kom aldrig till Sverige. Som namnet antyder hittade den bara till de länder där mobiloperatören Orange verkade, men flera efterföljare till telefonen dök upp på den svenska marknaden. Då kallades de för Qtek, för det var länge under det varumärket som vi kände HTC på den svenska marknaden. Qtek var framstående tillverkare av framför allt större handdatorliknande mobiler med stor skärm och pekpenna, men senare även de smidigare telefonerna med Windows Mobile. Sedan kom tvärvändningen där HTC visserligen blev globalt kända under sitt nuvarande namn, men även fokuserade helt på Android. HTC som tillverkare var med från starten när Android föddes och släppte inte bara den första Androidmobilen utan stod även bakom den Androidtelefon som på allvar gjorde att systemet slog igenom.

Jag hade redan testat Android i prototypform på Mobile World-mässan i Barcelona men det var i och med HTC Magic som det gjorde entré i Sverige. HTC hade länge varit Microsoft trogna, men under 2010 sade man att minst 50 procent av telefonerna skulle släppas med Android. Det skiftet var onekligen en framgångssaga för HTC som snabbt tog marknadsandelar och blev den ledande tillverkaren av Androidmobiler. De tog med sig ett par signum från tiden då Windows drev företagets mobiler och det var gränssnittet Sense som när operativsystemen i sig var unga tillförde en putsad finish på något som i grunden var ganska omoget. Parallellt med att HTC slipat på mjukvaran har de även förfinat hårdvarans design alltmer. Via telefonmodeller som Hero, One S och One X landade man i den telefon som man sedan dess förfinat, nämligen HTC One som släpptes första gången 2013. Det var här som vi första gången fick höra detaljer om tillverkningsmetod, metallegeringar och andra detaljer som visade att HTC verkligen fokuserade på design på ett sätt man inte gjort tidigare.

Länge var HTC duktiga på att särskilja sig på det här viset, inom både mjukvara och hårdvara, men de har fått allt svårare att stå ut och bidra med något unikt på en hårt konkurrensutsatt marknad. I takt med att Android som operativsystem mognat och förfinats alltmer har behovet av HTC:s grafiska mjukvaruskal försvunnit. Det tycks HTC ha förstått lite senare än vi andra men de visar det i alla fall nu när det är en relativt Googletrogen mjukvara som skeppas i nya flaggskeppstelefonen HTC 10. 

Mod är nog det som HTC saknar för att lyckas vända trenden. En nystart som tydligt signalerar att HTC tar till sig av kritik och vågar tänka nytt, helt enkelt. Hur kan det dröja så länge innan vi får se HTC Two? 

Relaterade artiklar

Ämnen