Tillverkarnas bidrag viktigare än Googles

Krönika: Nya Android snabbt är inte viktigt

Att garanterat få den nya versionen av Android så snabbt som möjligt har länge varit en hög prioritet hos många Android-användare. I dagens läge finns dock flera viktigare egenskaper tycker Mobils Erik Mörner.

Publicerad Uppdaterad

Nya Android-versioner har varit efterlängtade i stort sett sedan plattformen gjorde entré. Det är det som gjort Googles tidigare Nexus-mobiler eftertraktade och det är det som i viss mån driver Googles Pixel-mobiler även om läget är ett annat idag än det var när Nexus-serien gjorde entré.

Det är så klart naturligt att framstegen är mer omvälvande i operativsystemets yngre dagar än när det som idag är mer moget och varje släpp inte är en revolution i på samma sätt. Personligen tycker jag steget från Android Kitkat till Android 5 Lollipop var den mest påtagliga uppdateringen och då kunde jag verkligen förstå att man fokuserade på att få det senaste och gärna så snabbt som möjligt. Android blev steg för steg en allt mer finslipad skapelse och någonstans vid Android 5 började valet mellan Ios och Android mer handla om personliga preferenser och hur mycket man investerat i befintliga appar än om väsensskilda olikheter när det gäller design och funktion.

Skillnaden på “ren” Android och de anpassade versionerna

Det finns flera tillverkare som gör en poäng av att de erbjuder en avskalad version av Android. Tanken då är att man som användare ändå kan anpassa funktion och utseende relativt bra med hjälp av appar och anpassade startskärmar, så kallade launchers. 

Vad man ofta missar då är dock det som faktiskt saknas i den “rena” versionen av Android. Det tydligaste exempel är tycker jag kameraappen. Någon sådan följer inte med som standard i Android och den måste alltså tillverkaren ordna själv. Det märks ofta. Man kan till och med fråga sig vad ren Android, Stock-Android eller pure-Android egentligen är. Alla Androidtillverkare måste arbeta med Android och addera modellspecifika drivrutiner och gränssnittslager för att få något som ens kan användas i en telefon, ett faktum som Slashgear nyligen belyst i en artikel med rubriken “The Stock Android Myth”.

Vi har tidigare rapporterat om hur Sony arbetat med att snabba upp sina Androiduppdateringar och då var bland de vanligaste synpunkterna från användare just önskemål om funktioner som faktiskt inte följer med i Android utan att tillverkaren själv anstränger sig. Då handlade det om funktionen att dubbelknacka på skärmen för att väcka telefonen samt möjligheten att föra över filer från internminnet till minneskortet.

Tilläggen är numera det bästa

Jag har givetvis inget emot att snabbt få de säkerhetsfixar som släpps, men när det gäller nya funktioner tycker jag idag att vi nått en nivå där tillverkarnas egna tillägg i samband med nya Androidfunktioner faktiskt ger mer än det som Google själva kastar in i varje ny version av Android. Det är tydligt i de telefoner som nu hunnit få Android 8.0. Jag märker smarta genvägar i hemskärmarna, kul bildsorteringsfunktioner i fotogalleriet, bättre låsskärm som direkt ger mig fler möjligheter att få överblick och en hel del annat.

När mobiltelefonerna till det yttre nu ofta är väldigt lika varandra är mjukvaran ett tydligt sätt att sticka ut. De tillverkare som både ansträngt sig för att förbättra Android och gör det snabbt får en stor fördel framför de som inte anpassar och därmed inte har något unikt eller ens bra att erbjuda.