Frågor & svar

Läs Mobils svar på era frågor om Ios

Vi svarade på era frågor: (fr v.) Daniel Hessel, redaktör Iphonetidningen, Erik Mörner, redaktör Mobil, Kalle Wiklund, redaktör mobil.se, David Boda, reporter tidningen Mobil.

När kommer nästa Iphone? Vilka är bästa apparna till Ios? Hur ska Ios 7 se ut? Det var några av läsarfrågorna som kom in på Mobils senaste Ios-chatt. Här nedan hittar ni alla frågor och svar.

Publicerad Uppdaterad

Appar som Ios saknar

C M L NIlsson: Vilka kategorier av appar finns inte till iOS på grund av Apples ökade kontroll/slutenhet, men som finns till Android?

Daniel Hessel: De appar det främst handlar om är widgets i olika format, launchers för att ändra utseendet på telefonen, appar som helt ersätter de inbyggda apparna för exempelvis SMS/telefonbok och automatiseringsappar i stil med Tasker. Samtidigt är det en lite flytande fråga eftersom många appar finns, men fungerar olika till de båda systemen då de är uppbyggda på olika sätt.

Widgets till Ios

oscar: kommer ios ha widgetar. och kommer det vara likt android

Kalle Wiklund: Det är så klart svårt att sia om detta. I dag använder Apple en design som kallas "skeumorphism" på engelska, vilket betyder att man försöker efterlikna verkliga saker som bandspelare, anteckningsblock och annat när man designat sina appar. Men enligt de senaste förhandsryktena ska Apple lämna sin nuvarande gränssnittsdesign mot en "plattare" som snarare påminner mer om Windows Phone än Android.

Svalnar intresset för Ios?

Janbanan: Märker ni också av att trycket på ios intresset sjunker och att wp verkar ta över? Android är rätt orörda i mina ögon.

Erik Mörner: Ja, det kan man väl känna. Iphone ligger ju fortfarande i topp i de flesta försäljningslistor medan Windows Phone och Nokia då främst inte syns i topp tio där, men självklart växer Windows Phone mer. Det har inte hänt så mycket revolutionerande med Ios de senaste åren, så det behövs ju en uppfräschning, det tycker jag. Om nu Apple ska behålla initiativet.

Dyra produkter från Apple

Nordman: varför säljer ni era produkter så overpriceat bara för ett äpple på back sidan !?

Kalle Wiklund: Hej Nordman. Vi på Mobil och Iphonetidningen är inte anställda av Apple, så jag tror att det är bättre att du ställer den frågan direkt till dem.

Uppdatering av Ipad Mini

Tommy: Hej! Jag har bestämt mig för att köpa en iPad men vet inte vilken jag ska välja. Jag antar att iPhone 3GS inte kommer att gå att uppgradera till IOS7 men frågan är hur det blir med iPad2 och iPad-mini. Är det sannolikt att dessa kommer att gå att uppgradera. Vad jag har förstått så är väl dessa ganska lika rent prestandamässigt men iPad2 har ju något år på nacken till skillnad mot iPad-mini.

Daniel Hessel: Om Ios7 blir en så stor förändring som ryktena säger kan det också betyda att äldre enheter slutar supportas tidigare. Men som det varit tidigare så brukar i runda slängar 90% av de nya funktionerna fungera på äldre enheter i åtminstone två år. Efter det brukar det gå att få en uppdatering, men med ytterligare några funktioner avskalade åtminstone något år framåt.

Nytt om Apple TV

Tommy Andersson: kommer bli ngn Apple TV 4 i framtiden?

Erik Mörner: Vi kan ju inte veta säkert, men Tim Cook som är Apples vd har ju upprepade gånger sagt att TV är ett område de tittar mycket på och ett område där det finns mycket saker att förbättra. Det verkar tydligt att den nuvarande Apple TV inte är allt Apple känner att de kan bidra med på det här området.

Planer på ny Iphone

ilker: kommer det o komma ett nytt iphone det här året

Kalle Wiklund: Det talas om att det kan komma både en "Iphone 5S" och en billigare, mer plastig Iphone-modell under året.

Byta från Android

neranniv: kommer det något bra med nya ios 7 som kan få en android användare att konvertera till ios

Erik Mörner: Frågar du Apple så kommer det säkert, men vi får väl vänta och se. De största förändringarna i Ios7 är av ryktena att döma kosmetiska.

Flytta SMS mellan Iphones

Per Olsson: Med Ios6 kan man se Imessages som mottagits på fleta olika iPhones om man använt samma apple-id vid installationen. Men hur är det med vanliga sms kan de också ses på flera enheter?  Går det att se vem man ringt eller tagit  emot vanliga samtal från på flera enheter på samma sätt? Går det att se på andra enheter om man ringt face-time samtal via 3G/4G eller via wifi? 

Erik Mörner: Nej det går tyvärr inte. Det är bara meddelande som sänts via just Imessage som syns. Sms inklusive meddelanden som du försökt skicka via iMessage men som av någon anledning ändå skickats som sms hamnar bara lokalt i respektive enhet som tagit emot.

Siri och P2P

Richard: När kommer p2p och Siri på Svenska?

Erik Mörner: P2P lär inte komma, men Siri kan vara på väg. Apple har i alla fall haft jobbannonser ute som tyder på det.

Problem med batterislukande Iphone 5

Berunka: Hej, har iphone 5 och den slukar batteri snabbt, får ladda fyra gånger dagligen, kvittar hur mycket jag ändrar i inställningar den käkar på.

Erik Mörner: Svårt att säga, men det där har ju oftast med någon app att göra. Kolla till exempel om pilen upp till höger syns i skärmen ofta. Den betyder ju att telefonen eller någon app söker efter sin position. Kolla på Inställningar - Integritetsskydd - Platstjänster så ser du vilka appar som använder funktionen. Kanske är det någon av de apparna som är skyldig till att batteriet tar slut så snabbt.

Vad menas med namnet Ios?

stefan: vad menas med ios har aldrig fattat det

Erik Mörner: Om du menar vad förkortningen står för så var ju det från början Iphone OS (operating system), men när Ipad kom kortades det ner till Ios eftersom det ju inte bara sitter i Iphone utan även i Ipod Touch och så vidare. 

"Vet ni något mer om Ios 7?"

Patricio: Hej! Jag har läst på vissa hemsidor att IOS 7 kommer att vara en Stor förndring i IOS.. Skulle man kunna veta något om IOS 7? 

Erik Mörner: Vi skulle gärna vilja veta mer, men Apple är ju ganska hemlighetsfulla. Det man vet i skrivande stund är ju att Jonathan Ive har tagit över ansvaret för gränssnittet i Ios och att det verkar som om det är en del förändringar på gång. Vi får se när Apple släpper mer information.

Macbooks på WWDC 2013

Simon Elofsson: Om det släpps nya macbooks på WWDC 2013, vad skulle i så fall vara nytt med dem? 

Kalle Wiklund: Bärbara dator tillhör inte vårt primära bevakningsområde. Men - vi har hört rykten om Mac Book Pro med retinaskärm kan få sin Ivy Bridge-processor utbytt mot efterföljaren Hasswell, som bland annat ska ha snabbare grafikkretsar. Andra rykten säger att Apple inte kommer att visa upp en Macbook Air med retinaskärm under WWDC 2013. Men allt det här är så klart bara rykten.

Så funkar iMessage

Per Olsson: Om en av avsändare av Imessage har  Imessage förvalt och den andre som skall få eller skicka ett meddelande inte fövalt Imessage blir det då alltid ett vanligt sms som skickas?

Erik Mörner: För att iMessage ska fungera krävs att båda har det aktiverat, både sändare och mottagare. Annars blir det ett sms (eller sänds inte alls om det tex är i en Ipad). Du kan ju se på färgen på meddelandebubblan om det blev ett sms eller ett iMessage, eller om det inte skickades alls.

Widgets till Ios

Jian: Kommer Ios 7 få stöd för widgets? Är det bekräftat eller kanske har ni insider-information?

Erik Mörner: Vi har dåligt med insiderinformation tyvärr. Jag tror inte Ios får widgets eftersom de undvikit det så länge, men någon form av information mer åtkomlig känns ju naturlig att det kommer förr eller senare.

Fråga om Siri på svenska

Olle: När kommer ios 7 och siri på svenska?

Kalle Wiklund: Ios 7 kan göra premiär på utvecklarmässan WWDC 2013, säger senaste ryktena. WWDC 2013 ska att hållas 10 - 14 juni, och du kommer att kunna läsa det senaste om mässan på mobil.se. Om det blir Siri på svenska eller ej den här gången är tyärr svårt att säga ...

S4 eller Iphone 5

Hej!!: Vilken mobil är bättre Samsung galaxy s4 eller Iphone 5?

David Boda: Det är mest en fråga om smak. Båda två är väldigt kapabla mobiler. Samsungen är dock plastigare men å andra sidan får du en större större skärm. Den har också moderna hårdvara och mer kraft, i alla fall på papper, men det märks inte så mycket i en direkt jämförelse tack vare att Ios och Iphone är så pass bra optimerat. S4:an har en ir-lampa som kan användas till att exempelvis styra din tv, något som Iphone 5 saknar. När det gäller appar så är det fortfarande så att de flesta kommer först till Ios för att möjligtvis dyka upp i Google Play vid ett senare tillfälle. Dock är det mycket bättre på den punkten än vad det var för bara något år sedan. Ios upplevs av många som enkelt och smidigt, det fungerar "direkt ur kartongen". Android brukar å andra sidan upplevas som flexibelt och öppet, dock till kostnad av en högre inlärningströskel. I slutändan är det svårt att inte rekommendera båda, men personligen skulle jag satsa på en HTC One.  

Appfavoriter till Ios

D Jöns: Vilka är senaste ryktena om nya Ipad Mini? Vilka Iphone-appar måste jag ha? När kommer Ios 7?

Kalle Wiklund: Analytikerna säger att nästa Ipad Mini (med retinaskärm) ska komma under årets tredje kvartal. När det gäller Ios 7 behöver du förmodligen inte vänta så länge, då Apple ska sin hålla årliga utvecklarmässa WWDC redan i juni. Mina favoritappar till Iphone är Snapseed (foto), Vine (Twitters videoapp), TuneIn Radio (radio-app), Google Maps, Spotify (musik) och Dropbox (molnlagring). Kolla in vår app-undersida om du är sugen på fler tips om bra Ios-appar!

Kalle Wiklund: Då stänger vi chatten för i dag. Tack till alla som har varit med och ställt frågor!