Stor uppdatering

Läcka: Flera uppgifter om Windows Phone 8.1

En läcka avslöjar nya funktioner i kommande Windows Phone 8.1-uppdateringen.

Publicerad Uppdaterad

Enligt uppgifter är mjukvarujätten Microsoft i full färd med att ta fram nästa steg i evolutionen av det mobila operativsystemet Windows Phone.

Nu har det läckt uppgifter om vilka nyheter som WP 8.1 ska kunna bjuda på. Om ryktena stämmer ser det ut att bli en stor uppdatering som innebär flera helt nya funktioner.

Meny med snabbinställningar

Bland annat ska Windows Phone-användare i framtiden kunna ta del av en meny med snabbinställningar med åtkomst till ”funktioner som används ofta” genom att dra ned med fingret från skärmens topp. Det talas också om att denna snabbmeny ska kunna bestå av fyra olika flikar (tabs). 

Ett längre svep från skärmens topp ska istället ta fram ett flöde som visar upp en ”fullständig historik” över dina notifieringar. Notiscentret sägs även hädanefter gå att komma direkt från låsskärmen.

Förhandsuppgifter nämner också kallade ”spöknotiser” - eller Ghost notifications på engelska. Det här ska röra sig om lågt rankade notiser, exempelvis att någon gillar något på Facebook eller har favoritmarkerat ett av dina Twitterinlägg. ”Spöknotiserna ” kommer inte att hamna på bland notiserna som visas i ditt flöde utan ska istället enbart gå att ta del av när du granskar hela din notishistorik.

Röststyrda assistenten ”Cortana”

En annan betydande nyhet uppges vara en slags röststyrd assistent som fått kodnamnet ”Cortana”, vilket också är namnet på Masterchiefs artificiella följeslagare i den populära spelserien Halo. Överlag sägs ”Cortana” vara djupt integrerad i systemet i Windows Phone 8.1, och mycket av informationen som Microsofts assistent tar fram ska sedan gå att ta del av direkt på skärmen.

”Cortana” ska enligt obekräftade uppgifter kunna påminna dig om inplanerade möten i förväg, samt ersätta Bing som standardapp för sökningar på nätet. Utöver detta sägs assistenten ha möjlighet att ta del av data från din och presentera kontextbaserad information utifrån din position. Ett exempel hur det här skulle kunna fungera är att du talar in textmeddelandet ”Vill du äta middag i morgon i New York?”. Delar av textmeddelanden ska då vara understruket på skärmen. När du klickar på den understrukna texten ska du ha möjlighet att lägga till informationen om middagen direkt i kalanderappen. Om du nämner ett klockslag i meddelanden ska du inte behöva fylla i det till inlägget i kalendern.

Det talas också om att standardappen för kameran kommer att få en ansiktslyftning i Windows Phone 8.1. Ryktet säger att gränssnittet med knappar och funktioner ska göras mer likt motsvarande i Windows 8.1 En skillnad ska dock vara att kameraknapparna är placerade till vänster om sökaren i WP 8.1, skriver sajten Windows Phone Central.

Bland andra funktioner som uppges komma till Windows Phone 8.1 är separata volyminställningar för ringsignaler och media som spelas upp på enheten, stöd för VPN avsett för företagsanvändare, samt Bing Smart Search-reslutat som vi ser i Windows 8.1 i dag. 

Men det är inte allt. Enligt källor som sajten Windows Phone Central varit i kontakt med arbetet Microsoft på att inkludera stöd för att installera appar på minneskort av typen microSD till Windows Phone 8.1. Det här är en efterlängtat funktionalitet i synnerhet när det gäller de billigare Windows Phone-enheterna - exempelvis Lumia 520 - där minneskapaciteten är begränsad.

Två nya enheter

Men hur blir det med nya enheter då, kanske ni tänker. Enligt förhandsryktena kommer det finnas två nya Nokiautvecklade enheter som presenteras efter att Windows Phone 8.1 lanserats. Kodnamnen på de här enheterna ska vara ”Moneypenny” och ”Golfinger”. Den senare av de två ska vara nästa flaggskepp för Window Phone-plattformen, och uppges vara utrustad med en ny teknik kallad ”3D Touch System”, som ska göra det möjligt för användarna att interagera med enheter utan att röra skärmen.

Windows Phone 8.1-uppdateringen kommer sannolikt att lanseras under Microsofts Build 2014-utvecklarmässa, vilken ska hållas mellan andra och fjärde april nästa år. Det sägs även att dagens Windows Phone 8-enheter ska gå att uppdatera till Windows Phone 8.1 - men i nuläget finns det ingen förhandsinformation om när det skulle kunna ske.

Källa