Få överraskningar

Läcka kan ha avslöjat det mesta om Mate 30 Pro

Påstådda specifikationer för Huaweis kommande flaggskeppstelefon kan ha läckt ut i förtid, tillsammans med en bild på förpackningen.

Publicerad Uppdaterad

Vi kan väl till att börja med konstatera att specifikationerna lär hamna i skuggan av helt andra saker när Huawei offentliggör sina nya telefoner i Mate 30-serien den 19 september. Android eller inte Android, är till exempel en fråga. En annan, som en följd av den första, i vilka länder som telefonen faktiskt kommer ut till försäljning. I en intervju med Mobil under IFA-mässan öppnade Huawei-chefen Richard Yu till exempel för att släppa en ny telefon och även datorer med ett begränsat operativsystem och sedan låta användaren själv ladda ner det fullständiga själv, i de fall Huawei är förhindrade att förinstallera. Att Mate 30-familjen skulle släppas med något annat än Android tycks i alla fall vara utselutet. Richard Yu sade visserligen att Harmony OS är färdigt för telefoner, men att P40 i så fall, om blockaden fortfarande gäller, kan vara den första telefon som kan komma i fråga.

Men bakom allt ståhej kring den saken finns förstås också hårdvara, som i Huaweis fall dessutom alltid brukar vara ganska intressant. En del förhandsuppgifter har dykt upp och många av dem ”bekräftas” även av den kompletta lista över telefonens specifikationer som nu dykt upp på sajten Slashleaks, tillsammans med en bild på förpackningen till telefonen. Som alltid när det handlar om obekräftade uppgifter bör man vara försiktig med att dra allt för stora växlar på dem, men det visste du ju redan. Enligt läckan så ska telefonen få en skärm av AMOLED-typ på mellan 6,6 och 6,8 tum. Det har snackats om 90 Hz, men den saken bekräftas inte av uppgifterna på Slashleaks. En intressant detalj är att man valt FHD+-upplösning, det vill säga 1 176 x 2 400 pixlar, vilket innebär att upplösningen faktiskt blir lägre än vad Mate 20 Pro bjuder på (1 440 x 3 120 pixlar). 

Stort batteri

Under skalet hittar man enligt uppgifterna Huaweis pinfärska Kirin 990-chipp – som visades upp så sent som i samband med IFA-mässan i Berlin – tillsammans med antingen 8 eller 12 GB arbetsminne och ett internt lagringsutrymme på 512 GB. Batteriet ska ha en kapacitet på hela 4 500 mAh, något som i kombination med den lägre skärmupplösningen skulle kunna ge telefonen utmärkt batteriprestanda, givet hur pass bra batteriet är på Mate 20 Pro. Telefonen ska ha stöd för 40-watts snabbladdning och även för 27-watts trådlös snabbladdning. På baksidan hittar man förutom en huvudkamera på 40 megapixlar även en vidvinkellins med lika hög upplösning samt en telefotolins med upplösningen 8 megapixlar. En Time of Flight-sensor samt Xenonblixt och temepratursensor finns även i kameraön. Selfiekameran får en upplösning på 32 megapixlar. Huruvida uppgifterna stämmer får vi veta om precis en vecka, då Mate 30-serien ska offentliggöras i samband med ett event i München. 

Källa