Virtuella knappar i WP 8.1

Läcka: Microsofts knep för att locka tillverkare

Nästa version av Windows Phone kan få virtuella knappar. Detta skulle göra det lättare för Androidtillverkare att utveckla Windowsversioner av sina mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Alla läckors moder, @evleaks har varit framme igen. I en Twitteruppdatering har hen lagt upp vad som sägs vara en partiell skärmdump från Windows Phone Blue. Blue är kodnamnet för nästa version av Windows Phone, som väntas lanseras första kvartalet nästa år. Bilden föreställer de tre Windowsknapparna, som alltså skulle ha flyttat från under skärmen till att bli virtuella knappar på skärmen.

De flesta av @evleaks läckor har visat sig stämma, och om så är fallet även här är det naturligtvis inte på pin kiv som Microsoft byter ut knapparna under skärmen mot skärmknappar. Smartphonemarknaden håller i dag på att tas över av kinesiska tillverkare av billiga Androidmobiler. Om det inte finns några fysiska knappar att ta hänsyn till skulle det vara betydligt lättare för dem att bygga Windows Phone-mobiler på samma plattform som Androidmobilerna. Lägg därtill uppgiften att Microsoft funderar på att göra Windows Phone gratis, så känns det som skärmknapparna är en del i en strategi att öka marknadsandelarna för Windows Phone.

Ändringen kan även ha ett samband med ett tidigare rykte om att Microsoft försökt övertala HTC att börja sälja sina telefoner med dubbla operativsystem förinstallerat, både Android och Windows Phone.