https://www.mobil.se/nyheter/lackt-samsung-pm-vi-ar-i-kris
566211
Nyheter
Samsungs mobilchef DJ Koh

Läckt Samsung-PM: "Vi är i kris"

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/skarmavbild_2018-11-07_kl._19.04.07.png?itok=nqusf2mN', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/skarmavbild_2018-11-07_kl._19.04.07.png?itok=MgY63BHs', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/skarmavbild_2018-11-07_kl._19.04.07.png', w: 1686, h: 980, title: ' ' },]
I vad som sägs vara ett internt meddelande hävdar Samsungs mobilchef att företagets mobilverksamhet är i kris.

Det är The Korea Herald som säger sig ha fått tag på ett internt meddelande från Samsungs mobilchef Koh Dong-jin, oftast kallad DJ Koh, där han använder ordet kris för att beskriva läget.

Man kanske inte ska lägga för stor vikt vid just ordet kris. Samsung har presenterat rekordkvartal efter rekordkvartal, och företaget har dessutom som doktrin "den ständiga krisen", vilket betyder att man aldrig ska känna sig bekväma för att det går bra utan alltid vara beredda på att golvet kan försvinna under fötterna när som helst. Men att The Korea Herald plockar upp meddelandet tyder ändå på att innehållet inte bara är intern jargong.

I meddelandet ber mobilchefen, som fått kritik av företagets vice ordförande (och i praktiken ledare) Lee Jae-yong, personligen om ursäkt för att mobildivisionen är i kris. Toppmodellerna Galaxy S9 och Note 9 har varit pålitliga men inte slagit några försäljningsrekord, men framför allt har Samsungs billigare A- och J-serier haft svårt att möta konkurrensen från framför allt Huawei och Xiaomi.

I meddelandet skriver Koh att han ska göra sitt bästa för att företaget ska övervinna krisen "med de kommande Galaxy 10 och vikbara mobilerna". Detta uttalande skulle kunna tolkas som att Galaxy S10 bara kommer att kallas Galaxy 10, men det skulle förstås också kunna vara en intern beteckning.

Vid årets slut brukar Samsung stuva om i personalen och organisationen, och meddelandet kan vara ett tecken på att mobilchefen hänger löst. Enligt The Korea Herald anser många att det är hans toppstyrning som ligger bakom problemen genom att många innovationer och nya idéer hindrats att komma fram. Man skriver också att det råder dålig stämning på mobildivisionen efter den kritik man fått för att inte vara tillräckligt innovativa.

Ämnen