Snart slipper du sladdar

Ladda mobilen trådlöst – från andra sidan rummet

Ubeam-teamet. Bild: Ubeam/Twitter

Ubeam vill göra mobilen mobil på riktigt.

Publicerad Uppdaterad

– Det här är så förlegat. Varför använder vi 6-meterssladdar för att plugga in våra så kallade sladllösa enheter? 
Det var vad den 21-åriga astrobiologistudenten Meredith Perry frågade sig själv en sen natt när hon försökte trycka ner sin dators trassliga laddarsladd i sin väska, berättar den numera 25-åriga företagsgrundaren för New York Times

WiFi för energi
Ubeam heter företaget hon har grundat och tekniken hon har utvecklat. Vad det  handlar om är att förvandla elektricitet till utraljud, ljudvågor som sedan en 5 millimeter tjock mottagare fäst på den enhet som ska laddas fångar upp – och förvandlar tillbaka till elektricitet. “Som WiFi för energi”, som Ubeam beskriver sig på företagsdatabasen Crunchbase.  I och med att ultraljudvågorna inte kan gå genom väggar är lite tillspetsat, men beskriver väl grundprincipen. En grundprincip som till synes enkel döljer en komplicerad teknik.

– Efter över två år av blod svett och tårar kan jag äntligen meddela att Ubeam lever och strålar ut mer energi än vad vi någonsin trodde var möjligt, twittrade Meredith Perry härrom dagen.
Då kunde nämligen Ubeam meddela att man utvecklat det koncept som Meredith Perry för tre år sedan presenterade i University of Pennsylvanias innovationstävling till en fullt funktionell prototyp, redo att börja produceras för konsumenter och företag. 

Entreprenörshumor: Meredith Perry tackar Samsung för en “gratisannons” för Ubeam på Twitter.

Design- och IoT-revolution
Inte nog med att en vida adopterad Ubeam-teknik skulle kunna revolutionera hela produktdesignsbranschen – batterier som överallt har tillgång till laddning kan göras betydligt mindre än i dag – teamet upptäckte nyligen att tekniken lämpar sig för överföring av data med hög säkerhet. Vilket skulle göra Ubem högintressant i för Internet of Things (IoT), sakernas internet-industrin.

Men det är lång väg dit. Ubeam räknar med att de första produktrena når marknaden först om två år. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Nyss kom Ubeamteamet till ännu en revolutionerande insikt:
– Eftersom Ubeam är vattentålig och trådlös kan vi tillverka undervattens- /flytande TV-apparater och datorer att använda i poolen, utbrast Meredith Perry på Twitter.  

Källa