Qi förlänger räckvidden

Ladda trådlöst på avstånd

Gillar du idén med trådlös laddning kommer den senaste uppdateringen för Qi-standarden att falla dig i smaken.

Publicerad Uppdaterad

Qi är en av tre spelare som försöker ta kontroll över marknaden för trådlös laddning och det är även den standard som vi oftast ser i enheter i dagsläget. Tekniken har däremot begränsats av att enbart induktionsladdning används, vilket innebär att mobilen måste ligga på den trådlösa laddplattan för att fungera. Senare i år kommer det dock att ändras, när version 1.2 av standarden släpps.

Då läggs nämligen även stöd för resonansladdning, vilket ger dig den till synes ganska begränsade räckvidden för laddning på upp till 45 millimeter. Det är däremot tillräckligt för att du ska kunna montera en laddplatta under ett bord eller liknande och på så sätt kunna gömma undan laddstationen.

Det positiva i nyheten är att även äldre enheter med Qi-laddning kommer att få stöd för tekniken, men då med den något kortare räckvidden 35 millimeter. 

Är knappt en halv decimeters maxavstånd från laddaren det som behövs för att Qi ska kunna slå sig fram som den rådande standarden för trådlös laddning? Det återstår att se. Vad tror ni?