1
1
https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-doro-8110-later-anhoriga-styra-telefonen-pa-distans
571178
Nyheter
falskt
Nytt för äldre

Lanserad: Doro 8110 – låter anhöriga styra telefonen på distans

Doro har lanserat en ny mobil för seniorer, där hänsyn tagits till de svårigheter de ofta har med mobiltelefoner. De har även installerat tjänsten Teamviewer som låter anhöriga styra telefonen om så behövs.

Att inte ha tillgång till en smart mobiltelefon gör att du på många sätt inte har tillgång till många av de tjänster som erbjuds via dessa enheter. En grupp som ofta har svårare att ta del av den här typen av tjänster är seniorer. Doro har nu lanserat en ny telefon, Doro 8110, som liksom bolagets övriga telefoner är specifikt anpassad för seniorers behov. Doro 8110 har Doros tidigare gränssnitt EVA vilket ska göra det enkelt att använda den med stora symboler och tydliga typsnitt. Istället för att fokusera på appar så vägleds användaren beroende på vad de vill göra, så att du kan välja att skicka ett meddelande till exempel och inte behöva tänka lika mycket på om det ska göras via Facebook, sms, e-post eler Whatsapp. Telefonens ljudbild är också anpassad efter seniorers vanliga hörselproblem. 8110 har en skärm på 6,1 tum och på baksidan sitter en fysisk larmknapp. 

En underlättande tjänst som telefonen har är Teamviewer som låter anhöriga till exempel höja eller sänka ljudet, öka eller minska ljusstyrkan eller ladda ner appar till Doro-telefonen, allt på distans. Tjänsten fungerar tillsammans med både Iphone eller Android-telefoner eller även från en vanlig dator. Telefonens kamera kan både ta bilder och läsa av QR-koder. Doro påpekar också att de har minskat sin miljöpåverkan genom att delar av telefonen är gjord av biologiskt nedbrytbara material och överflödiga material har tagits bort eller ersatts med miljövänligare alternativ. Doro 8110 kommer att finnas hos återförsäljare och operatörer under november och prislappen stannar på 2800 kronor.

Telefonen drivs av Googles budgetsystem Android 11 Go så den kan använda Android-appar och telefonen är utrustad emd tre kameror på baksidan. Det är en huvudkamera kompletterad med en djupsensor och en makrokamera, så varken vidvinkel eller optisk zoom. Huvudkameran är på 13 megapixel och selfiekameran som sitter i en droppformad liten sensorpanel i toppen av skärmen är på 5 megapixel. Det handlar alltså om blygsamma specifikationer vilket även bekräftas när vi ser att telefonen har 2GB arbetsminne, 32 GB lagring och drivs av Unisoc SC9863. På plussidan kan man i alla fall lägga till att det finns vanligt 3,5 millimeters hörlursutag och att enheten är fuktskyddad enligt IP54, så det är ingen katastrof om den glöms ute i regnet.